Slovenija
14 ogledov

SDS Lukšiču: "Če je dovolj pogumen, naj jo vloži"

Igor Lukšič Anže Petkovšek
Pahorjeva zmaga "dala krila" Socialnim demokratom. Lukšič poziva na parlamentarne volitve.

"Združiti je treba vse leve sile in jih popeljati na parlamentarne volitve," po zmagi Boruta Pahorja, kandidata Socialnih demokratov, poziva predsednik stranke Igor Lukšič. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da so SD po predsedniških volitvah ostali stranka najvišjega zaupanja, z nalogo, povezati vse sile levice.

"Če misli resno in je dovolj pogumen ..."

"Stranka SD, ki jo vodi Igor Lukšič, ima 10 poslancev. To je dovolj za konstruktivno nezaupnico. Če g. Lukšič misli resno in je dovolj pogumen, naj jo vloži in prevzame vlado, sicer pa naj ljudi že dan po enih volitvah ne pošilja na nove," se glasi odziv stranke SDS.

O alternativah zdajšnji vladi je v zadnjih dveh tednih predsedniške kampanje govoril že aktualni predsednik Danilo Türk. "Alternative vedno so, za to imamo opozicijo in možnost sestave tehnične vlade," je dejal na enem od soočenj.

Potem ko je napovedal, da ostaja dejaven državljan, so se v javnosti pojavila ugibanja, ali in kako se namerava politično udejstvovati. Med drugim se ga je omenjalo kot novega predsednika Pozitivne Slovenije, česar pa sam ni komentiral.

Ni za tehnično vlado

Lukšić nasprotno alternative v tem sklicu ne vidi, po njegovem mnenju pa se tisti, ki mislijo, da je tehnična vlada možna, motijo. Pred SD sedaj stoji nova velika naloga in sicer "bližnje parlamentarne volitve". Kot bližnje jih je po navedbah STA označil, ker je predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša po Lukšičevih besedah ob lanskih parlamentarnih volitvah povedal, da ga rezultat navaja k temu, da bodo v kratkem predčasne volitve.

Pahor je po volitvah napovedal, a se do prevzema funkcije tri tedne ne bo pojavljal v javnosti.

Janković Lukšiča razume

Na Lukšičevo mnenje, da bi bile potrebne predčasne volitve, se je odzval predsednik PS Zoran Janković. Zapisal je, da Lukšičevo željo po predčasnih volitvah razume, saj da zanjo obstaja več razlogov. Prvi razlog so po navedbah Jankovića slabi gospodarski rezultati vlade. Drugi razlog je "nadaljevanje javnofinančne politike za leto 2013, s katero vlada nadaljuje politiko proračunskega uničevanja", tretji razlog pa je "dober rezultat javnomnenjskih anket", navaja Janković. Ob tem dodaja, da če "sprememba vladne politike ni možna drugače kot preko predčasnih volitev", potem predčasne volitve podpira.

Po mnenju večine koalicijskih strank predčasne volitve težav ne bi rešile

Koalicijske stranke so prepričane, da volitve v tem trenutku niso prava rešitev za Slovenijo. Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je v izjavi spomnil, da smo predčasne volitve imeli pred enim letom in "nove ne bi ničesar rešile". Je pa prav tako kot SDS tudi Virant opozicijo spomnil, da ima na voljo ustavni mehanizem konstruktivne nezaupnice - lahko predlaga mandatarja, ki bo sprejemljiv za najmanj 46 poslank in poslancev.

V poslanski skupini SLS Lukšičevo izjavo razumejo v luči nedeljske zmage Pahorja na predsedniških volitvah. "Izjava je sicer zelo ambiciozna, glede na to, da bodo SD prvič po več kot petnajstih letih nastopili na volitvah brez človeka, ki velja za glavnega nosilca njihovih dosedanjih uspehov, novo vodstvo pa se je od njega še pred slabe pol leta skorajda v popolnosti distanciralo," je navedel vodja poslancev SLS Mihael Prevc.

Nekatere Lukšičeve navedbe je označil za kontradiktorne, "saj po eni strani poziva k predčasnim volitvam, že v naslednjem stavku pa pravi, da ni čisto prepričan ali bi morebitne volitve sploh prinesle stabilnejše politično okolje".

Glede na to, da je od zadnjih parlamentarnih volitev minilo šele leto dni, si SLS v slovenskem političnem prostoru želi "manj razmišljanja o medsebojnih političnih bojih in ozkih strankarskih interesih ter več prevzemanja odgovornosti za reševanje stanja v državi". "Na ravni vse parlamentarne politike potrebujemo soglasno sprejete konkretne rešitve, ne pa številne referendume in vsakoletne državnozborske volitve, ko zaradi volilne kampanje spet tečemo prazen tek brez ukrepov, ki jih Slovenija nujno potrebuje," je navedel Prevc.

Predčasne volitve bi tudi po besedah vodje poslancev NSi Mateja Tonina pomenile šest mesecev "mrtvega teka". Slovenija pa mora, je dodal, pred tem izpeljati najnujnejše naloge.

V DeSUS so ponovili, da predčasnih volitev ne podpirajo, ker bi po njihovem le še poglobile krizo

Komentarjev 32
  • Žurnalček 01:17 07.december 2012.

    K bi ti vedel , kako sem vesel tvojega komentarja. Pišuka sem dober !

  • Žurnalček 01:13 07.december 2012.

    Jaz bi rekel tole se obrnil in odšel iz Hayd parka !. SD nikoli ne bo šla proti volji svojega naroda in zato odstopamo vsi poslanci !

  • Senior 18:58 04.december 2012.

    Tako kot za Janšo?