Magazin
49 ogledov

Benetke kmalu še dražje

Benetke Shutterstock
Čeprav bi vreme marsikateri konec tedna lahko bilo lepše, je letošnje poletje v Benetkah toliko turistov kot že dolgo ne in nad navalom so presenečeni celo Italijani. In veliko obiskovalcev prinaša tudi veliko denarja. Za turiste pa bodo Benetke kmalu še nekoliko dražje.

Mestu sredstev za zavarovanje pred visokimi vodami in obnovo vedno manjka in tudi zato Benečani čez slab mesec uvajajo novo hotelsko takso, denar, ki ga bodo zbrali, pa bo namenjen predvsem "reševanju mesta pred naraščajočo morsko gladino". Hotelska taksa v veljavo prihaja s 24. avgustom, vsak obiskovalec, ki bo prespal v Benetkah, pa bo doplačal toliko evrov, kolikor zvezdic bo imel njegov hotel – pet evrov za nočitev v hotelu s petimi zvezdicami, štiri evre za štiri zvezdice ... Na Lidu, otoku, ki gosti razkošne hotele in beneško Mostro, pa bodo gostje za pet zvezdic doplačali štiri evre in pol. V nizki sezoni bo taksa pol manjša, a visoka sezona v Benetkah traja slabih 260 dni na leto. Ker v dragoceno, a občutljivo mesto na "povprečen dan" pride 60 tisoč turistov, kar nekaj pa jih ostane tudi čez noč, bo v mestno blagajno kapnilo kar nekaj evrov.

Vstopnine za zdaj ne bo

Beneške oblasti napovedujejo, da bo taksa "pomagala financirati turizem, vzdrževati kulturno dediščino in okolje ter javne storitve". V Benetkah sicer že nekaj časa razmišljajo o nekakšni vstopnini v mesto, ki bi jo pobirali na letališču, železniški postaji, v pristanišču za križarke ... A idejo so zaenkrat opustili in raje sledijo Rimu, ki je podobno hotelsko takso uvedel pred nekaj meseci. Da mesto denar res potrebuje, so mestne oblasti pokazale že lani, ko so sprejele kontroverzno odločitev, da dovolijo velikanske oglase na nekaterih najbolj znamenitih arhitekturnih spomenikih – ne bodite presenečeni, ko boste videli, da Most vzdihljajev oglašuje kuhinje italijanskega proizvajalca. Nemalo domačinov in drugih "braniteljev" Benetk sicer meni, da bi morali omejiti število turistov, ki lahko vsak dan obiščejo mesto, nekateri celo predlagajo omejevanje masovnega turizma in spodbujanje petičnega turizma. Po njihovem zaradi masovnega turizma Beneški laguni grozi še večja okoljska katastrofa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.