Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

"Glasba me spravi v smeh in jok"

Hugh Laurie EPA
Hugh Laurie. Igralec, pisatelj in multiinštrumentalist k nam ne prihaja kot TV zvezda, ampak kot glasbenik, zaprisežen bluesu.

Hugha Laurieja, ki bo 24. julija nastopil v Križankah, kot igralca ni treba posebej predstavljati, saj ga poznajo tako generacije, ki jih je pred desetletji nasmejal v legendarnih britanskih komedijah, kot generacije, ki so ga več let spremljale v vlogi ciničnega zdravnika v TV nanizanki Zdravnikova vest. Manj znano je, da se je Laurie poleg uspešne televizijske in filmske kariere preizkusil tudi v vlogi pravega pisatelja in glasbenika. V prvi je navdušil s kriminalnim romanom Poka puška, v drugi pa kot bluesovski talent in multiinštrumentalist. In kot tak se bo predstavil tudi slovenski publiki.

Prva je glasba

"Spominjam sem prve blues pesmi, ki sem jo slišal na radiu. Naježile so se mi dlake. Glasba me že od malih nog gane bolj kot katerakoli druga oblika umetnosti. Glasba me nasmeji, spravi v jok in me, kako naj rečem, enostavno napolni," svoj odnos do bluesa in glasbe opisuje zvezdnik, ki ima za sabo dve blues plošči, čeprav se ti glede na njegove besede kmalu sploh ne bi zgodili.

"Različni ljudje so mi v preteklosti predlagali, da bi posnel kako ploščo, a sem vedno rekel: 'O ne tega nikakor ne bi mogel narediti. Mogoče nekoč, a ne zdaj. Nisem pripravljen." Ta nekoč je prišel pri 50 letih, ko je sprejel ponudbo založnika, rezultat tega, da je "kar skočil noter", pa sta dve plošči. Leta 2011 je izdal uspešen prvenec Let Them Talk, ki se napaja iz neworleanškega bluesa, maja letos pa album Didn't It Rain, ki vključuje priredbe blues skladb, odigranih v družbi zasedbe The Copper Bottom Band, s katero konec julija prihaja tudi k nam.

Komentarjev 1