Magazin > Film & Glasba & TV
2031 ogledov

Izrael v težavah: To se dogaja z njihovo evrovizijsko pesmijo

eden golan Youtube
Bodo morali poiskati drugo skladbo?

Izrael bo na letošnjem Eurosongu zastopala pevka Eden Golan (20), in sicer s pesmijo October Rain, ki po poročanju časnika Israel Hayom govori o oktobrskem pokolu Hamasa na jugu Izraela. In tukaj se je pojavila težava. Izraelski časopis Ynet poroča, da je skladba Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) preveč politična, zato bi jo lahko zavrnili, saj pravila tekmovanja prepovedujejo kakršne koli politične izjave.

Kot je za Times of Israel pojasnila tiskovna predstavnica izraelske javne TV postaje Kan, je televizijska postaja "v dialogu z EBU glede pesmi, ki bo zastopala Izrael na Evroviziji". Pesem bi morali predstaviti že prejšnji teden, a so datum prestavili, saj odgovorni za izbor potrebujejo več časa, da skladbo ocenijo. V Izraelu medtem pravijo: "Besedila ali pesmi ne bomo spreminjali, tudi če to pomeni, da Izrael letos ne bo sodeloval na Evroviziji."

Zaradi vojne v Gazi je že več držav pozvalo k izključitvi Izraela iz tekmovanja. Za to so se zavzemale predvsem skandinavske države. EBU je za švedski Aftonbladet januarja pojasnil, da so temeljito preučili sodelovanje Izraela in ugotovili, da država izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje. Dodali so tudi: "To je tekmovanje za izdajatelje televizijskih programov - ne za vlade." Za razliko od Izraela je bila Rusija leta 2022 zaradi vojne v Ukrajini izključena iz tekmovanja.