Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Brez kreme nikamor

Brezskrbno uživanje na soncu si lahko privoščite le primerno zaščiteni. (Foto: S Žurnal24 main
Prvomajskim sončnim žarkom se ne izpostavljajte brez zaščite.

Spomladansko sonce že zahteva ustrezno zaščito, saj so njegovi žarki kljub razmeroma nizkim temperaturam zelo močni. Od doma se zato ne odpravljajte brez ustrezne zaščite.

Vsak UV-filter uporabljamo samo kot dodatno zaščito in pazimo, da na soncu preživimo čim manj časa.
Miloš Pavlović, dermatolog
UV-indeks že nad 6
Moč sonca kaže UV-indeks, njegovo vrednost pa lahko vsak dan preverite na spletu. Koža potrebuje dodatno zaščito vedno, kadar je indeks višji od 3. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je te dni njegova vrednost ob jasnem vremenu po nižinah že 6,5 in v gorah 7,5, kar pomeni, da vaša koža potrebuje dodatno in izdatno zaščito. S faktorjem ne varčujte in izberite čim višje številke UVA- in UVB-zaščite. "Občutljiva koža otrok, svetla in bleda ter na sonce nepripravljena koža potrebujejo vsaj faktor 30," poudarja dermatologinja Metka Adamič.

Več kreme, manj parfuma

Kremo nanesite radodarno in na vse izpostavljene predele; ne pozabite na vrat, prste na nogah in ušesa. Nanos ponavljajte vsaki dve uri, saj nobena krema ne zdrži ves dan. "Da boste preprečili preobčutljivostne reakcije na koži, ki bo morebiti izpostavljena soncu, ne uporabljajte kozmetičnih sredstev, še zlasti ne odišavljenih krem, deodorantov in toaletnih vodic," svetuje Adamičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.