Magazin > Lepota & telo
223 ogledov

Kakav za trden spanec

Če vas pred spanjem zgrabi lakota, si privoščite topel napitek. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
Aminokisline, vitamini in minerali so naravna zdravila, ki vas bodo zazibala v spanec.

“Če življenjski ritem onemogoča štiri ali pet obrokov na dan, je lahka zelenjavna enolončnica ali solata z dodatkom pustega mesa, ribe oziroma popečenega tofuja najboljša večerja,” razkriva Katja Mrzel, strokovnjakinja za prehrano.

Dve uri pred spanjem
“Spanec je boljši, če želodec ni obremenjen s hrano,” pove Mrzelova in doda, da je treba večerjati vsaj dve, tri ure pred spanjem. Če vas lakota zagrabi tik pred odhodom v posteljo, si je najbolje privoščiti skodelico nesladkanega kakava oziroma kamiličnega, lipovega ali baldrijanovega čaja z medom, pojasni.

Naravno pomirjevalo
Triptofan je ena izmed življenjsko pomembnih aminokislin. Je naravno pomirjevalo, ki spodbuja spanec. Ker povzroča sproščanje živčnih prenašalcev v možganih, so živila, ki ga vsebujejo, primernejša za večerje in večerne prigrizke, svetuje Mrzelova in pristavlja, da ga največ najdemo v perutnini, mlečnih izdelkih, jajcih, stročnicah, sojinih izdelkih in morski hrani.

Magnezij za sprostitev
Nekateri vitamini spadajo med naravna zdravila proti nespečnosti, saj so vključeni v proizvodnjo serotonina v telesu. Magnezij je na primer pomemben za sprostitev mišic. S tem mineralom bogata živila so sezam, sončnična semena, pšenični otrobi, mandlji in indijski oreščki. Vitamin B6 prav tako prispeva k proizvodnji serotonina v telesu. Najdemo ga lahko v bananah, polnovrednih žitaricah, perutnini, stročnicah, orehih in pšeničnih kalčkih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.