Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Na mraz le za kratek čas

ženska Shutterstock
V prihodnjih dveh tednih več gripe in drugih virusnih obolenj. Vse večokužb dihal.

V drugi polovici januarja so porasle virusne okužbe dihal,” so sporočili z inštituta za varovanje zdravje (IVZ). Narašča število malčkov, ki obolevajo z respiratornim sincicijskim virusom (to je virus, ki pri dojenčkih povzroča bronhiolitis, neprijetno vnetje drobnih dihalnih poti), ugotavljajo na IVZ.

Obolelih bo več

V prihodnjih dveh tednih strokovnjaki pričakujejo večvirusnih okužb, tudi gripo. Kroženje virusa gripe so prvičzaznali pred dobrimi štirimi tedni. “Zbolelih za gripo ni zelo veliko, so pa v praktično vseh slovenskih regijah,” pravijo na IVZ.

Ostanite zaprti

Strokovnjaki svetujejo, da se ob ekstremno nizkih temperaturah zadržujete v zaprtih prostorih. Še posebno kadar obenem piha veter, bodite zunaj čim krajši čas. Oblecite topla oblačila in poskrbite, da ne bodo vlažna, kajti takšna hitro ohladijo telo. Nosite kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev. Z oblačenjem v številnih slojih boste učinkoviteje vzdrževali primerno telesno temperaturo. Telesno temperaturo hitro znižuje tudi potenje, zato bodite pozorni, da vam ni prevroče.

Mraz obremenjuje srce

Telesnim naporom se morajo izogibati ljudje s kroničnim srčnim obolenjem, povišanim krvnim pritiskom, astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Mraz pomeni dodatno obremenitev za srce in lahko povzroči poslabšanje bolezni.

Pazite na dojenčke

Dojenčki ne smejo spati v hladnih prostorih. Poskrbite, da bo vaš dojenček oblečen v topla oblačila, in zagotovite primerno temperaturo prostora. Dojenčki do prvega leta starosti hitreje izgubljajo toploto, poleg tega pa jo manj učinkovito proizvajajo. Tudi starejši od 65 let naj redno preverjajo temperaturo v svojem domu. Zaradi počasnejše presnove in manjše telesne dejavnosti starejši ljudje namrečpočasneje proizvajajo toploto.

Led je nevaren

V tem času so zelo pogoste poškodbe zaradi padca na poledenelih poteh, stopnicah in cesti. Ledenim površinam se poskušajte izogibati ter poskrbite, da so poti v okolici vašega doma posute s soljo in peskom.

Ne pretiravajte z naporom

Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov so toplejša od bombaža. Zmeren telesni napor povečuje nastajanje telesne toplote, vendar med naporom telo porablja energijo, ki jo potrebuje za vzdrževanje telesne temperature. Pretiran napor v mrazu lahko povzroči zdravstvene težave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.