Magazin > Lepota & telo
975 ogledov

Najbolj kužni na začetku prehlada

Cepljenje Anže Petkovšek
Gripa. Dihanje skozi nos je lahko pri gripi oteženo, vendar prehlad med to boleznijo ni pogost. Prehlad. Blažja bolezenska oblika od gripe, ki pa se lahko razvije v gnojno vnetje zgornjih dihal, vnetje ušes, pljučnico ...

Ob zelo hudem prehladu ostanemo doma vsaj nekaj dni, saj smo v prvih dneh prehlada najbolj kužni. Pazimo na higieno kašlja in higieno rok, svetuje epidemiologinja Ondina Jordan Markočič iz Centra epidemiologije Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Lahko se zaplete

“Prehlad se lahko zaplete v gnojno vnetje zgornjih dihal, pljučnico in še kaj hujšega, kar nakazujejo povišana telesna temperatura, zelo slabo počutje s hudo utrujenostjo, gnojni izcedek iz nosu ali izkašljevanje,” opozarja Jordan Markočičeva. Vsekakor pokličite osebnega zdravnika za posvet, če ste v dvomih ali bi se pokazali dodatni hujši znaki bolezni, in se po dogovoru oglasite na pregled.

Kako spoznamo gripo

“Gripa se začne nenadoma iz polnega zdravja po enem do treh dneh inkubacije po stiku z virusom gripe,” pojasnjuje Jordan Markočičeva.

Začetni znaki so mrazenje, mrzlica, glavobol, utrujenost, močne bolečine v mišicah in križu ter okončinah. Nato se pojavijo pekoče bolečine v očeh, hripavost in suh kašelj, temperatura naraste do 40 stopinj Celzija.

“Dihanje skozi nos je lahko oteženo, vendar prehlad ni pogost,” pravi.

Suh kašelj spremljajo pekoče bolečine v žrelu in za prsnico, značilna je izguba teka, lahko je prisotno tudi bruhanje. Telesna temperatura ostaja pri gripi stalno visoka in traja od tri do osem dni. “Sluznica ust in žrela je pordela, pordele so tudi očesne veznice, vratne bezgavke so lahko povečane,” opisuje epidemiologinja. Bolezen navadno traja en teden, klinična slika gripe pri otrocih pa je lahko lažja in je podobna okužbi zgornjih dihal oziroma prehladu.

Počitek in tekočina

Tako pri prehladu kot gripi gre za virusno obolenje, zato antibiotiki ne učinkujejo. V obeh primerih je torej zdravljenje simptomatsko, potrebujemo veliko počitka in tekočine, po potrebi pa posežemo po zdravilu za zniževanje telesne temperature ali blaženje kašlja. Pomagamo si lahko tudi z inhalacijami.

Kako preprečiti obolenje

Jeseni moramo biti še posebno pozorni, da telesu priskrbimo potrebne vitamine in minerale. Priporočljivi so pripravki, ki vsebujejo izvlečke ameriškega slamnika. Predvsem pa je pred zimo pomembna dobra telesna pripravljenost, ki smo jo pridobili z gibanjem v naravi in športno vadbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.