Magazin > Lepota & telo
146 ogledov

Ogroženi že po 40. letu

ženska Shutterstock
Več možnosti za arterijsko fibrilacijo imajo kadilci, bolniki z razširjenim srcem, popuščanjem srca ...

Atrijska fibrilacija je motnja srčnega utripa in predstavlja veliko tveganje za nastanek krvnega strdka v srcu. Ta, če pride do možganov, povzroči možgansko kap. Bolniki z atrijsko fibracijo imajo tako petkrat več možnosti, da doživijo možgansko kap. Atrijska fibrilacija se kaže kot nereden srčni utrip z nihajočo frekvenco, ki lahko na minuto doseže tudi večje število impulzov od normalnega, ki je med 60 in 100.

Preverite svoj utrip

Na zelo preprost način si lahko srčni utrip merimo sami. Če zaznamo nereden srčni utrip, moramo obiskati zdravnika, ki bo opredelil, za kakšno motnjo gre. “Družinski zdravnik naredi EKG, ki je – če gre za obdobje atrijske fibrilacije – pozitiven. Če se težave ponavljajo, mora pacient k internistu, ki mu posname 24-urni srčni utrip. Obstajajo tudi naprave, ki srčni utrip merijo več tednov oziroma takrat, ko ima pacient težave,” razlaga Bojana Žvan iz nevrološke klinike v Ljubljani. “Atrijska fibrilacija, ki se pojavlja samo občasno, je za možgansko kap enako nevarna kot stalna. Občasna je lahko še nevarnejša, ker je ljudje ne jemljejo resno,“ dodaja Žvanova.

Bolj dostopno zdravilo

Po novem je na pozitivni listi novo zdravilo, ki preprečuje negativne posledice atrijske fibrilacije. Gre zdravilo z učinkovino peroralni antikoagulant rivaroksaban, ki ima v primerjavi z do zdaj uporabljenimi zdravili več prednosti: možno ga je hitro uvajati, (do zdaj uporabljana zdravila so se uvajala postopoma), pogoste kontrole pri zdravniku niso potrebne, pacientom se ni treba izogibati določeni hrani, kot je to bilo potrebno pri do zdaj uporabljanih zdravilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.