Magazin > Lepota & telo
3691 ogledov

Pozor! Na ta dan verjetnost, da doživite srčni napad, največja

tek, šport, srce, bolečine Profimedia
Glede na novo raziskavo, predstavljeno na konferenci British Cardiovascular Society (BCS) v Manchestru, je verjetnost resnih srčnih napadov večja samo en dan v tednu.

V Manchestru so v novi raziskavi ugotovili, da je verjetnost srčnega napada večja samo ob ponedeljkih. Naključje? Znanstveniki menijo, da ne. Raziskovalci so analizirali hospitalizacijo 10.528 bolnikov, ki so utrpeli najhujšo vrsto srčnega napada, in sicer v zadnjih petih letih. Po pregledu teh evidenc so opazili znatno povečanje stopnje srčnih infarktov na začetku delovnega tedna - ob ponedeljkih je bila verjetnost kar 13 odstokov večja.

Zakaj ob ponedeljkih? Vzrokov je najbrž več. Spanje je sestavni del splošnega počutja, slaba kakovost in premalo spanca pa lahko vplivata na zdravje srca in ožilja ter presnovo. Zato je dosleden čas spanja in zbujanja bistvenega pomena za vzdrževanje urejenega cirkadianega ritma.

Ko je vaš urnik spanja bolj "neorganiziran", na primer, ko spite med konci tedna, vaše telo ne ve, kdaj naj proizvede melatonin, hormon, ki sporoča, da je čas za spanje. Posledično lahko vaše cirkadiane ure najbolj trpijo ob nedeljah zvečer – kar lahko vpliva na zdravje vašega srca v ponedeljek zjutraj.

Kaj storiti glede tega?

1. Uravnajte svoj cirkadiani ritem

Poskusite standardizirati čas, ko greste spat in se zbudite, če lahko. V idealnem primeru se čas zbujanja in vstajanja ne bi smel razlikovati za več kot eno uro, tudi ob koncu tedna.

2. Dajte prednost omega-3 maščobnim kislinam

Naužijte se maščobnih kislin, zlasti morskih omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA, ki jih najdemo predvsem v ribah in dodatkih, kot je ribje olje. Raziskave kažejo, da so v bistvu sinonim za zdravje srca in dolgoživost. 

3. Zgradite mišice

Raziskave kažejo, da lahko redna vadba pomaga pri nadzoru krvnega tlaka, druga nedavna študija pa je pokazala, da imajo mišice pri ženskah večjo vlogo pri zdravju srca kot telesna maščoba ali skupna telesna teža. Vsaka vadba je dobra, vendar poskusite dodati nekaj vaj za moč, če lahko.

"Grozeči ponedeljki" ne pomenijo, da bi se morali ponedeljkov za vedno bati, samo poskušajte izboljšati svoje srčno-žilno zdravje, kakor koli lahko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 16:31 10.julij 2023.

    Najbolj ogroženi so tudi tisti, ki so večkrat precepljeni po priporočilu stroke. O presežku smrti pa naš NIJZ pričakovano molči..

  • Anja1956 12:21 10.julij 2023.

    Nekateri odkrivate Ameriko ! Tudi nesreč je največ v ponedeljek ! Pa cvekov šolarjem , talajo največ v ponedeljek ! ITD