Magazin > Lepota & telo
243 ogledov

Razlogi, zakaj ne pijte gaziranih pijač

gazirana pijača Shutterstock
Gazirane pijače poleti še kako prijajo, a ne pozabite, da so lahko zelo škodljive. Redno pitje namreč prispeva k debelosti, zato se jih je pametno čim bolj izogibati.

Gazirane pijače spodbujajo kopičenje skritih maščob v organih

Danski znanstveniki so že pred časom ugotovili, da pitje gaziranih pijač povečuje količino maščob v organih. Posamezniki, ki so pili takšne pijače, so imeli močno povečano količino škodljivih skrivnih maščob, največkrat so se te nahajale v jetrih. Poleg tega je bila njihova raven holesterola povečana za 11 odstotkov za razliko od posameznikov, ki gaziranih pijač niso pili. Znanstveniki so ob tem še dodali, da imajo tisti, ki redno uživajo gazirane pijače, večjo možnost za razvoj sladkorne bolezni.

Vsebujejo nenavadne sestavine

Kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji tekstila in za barvanje različnih proizvodov za zaščito pred ognjem, se lahko znajdejo tudi v nekaterih gaziranih pijačah, opozarjajo strokovnjaki. Njihova vloga v pijači je, da prepreči, da bi se umetna aroma odvajala od ostanka tekočine. Na etiketi se to označuje kot BVO, ta sestavina pa lahko povzroči zastrupitev z bromom, kar lahko privede do izgube spomina in poškodbe kože, so zapisali na spletni strani Shine.com.

Tveganje raka, neplodnosti in hitrejšega staranja

Visokofruktozni koruzni sirup se uporablja pri sladkanju skoraj vseh gaziranih pijač, ta pa je najnevarnejši, saj povzroča debelost in raka. Nove raziskave so k temu dodale še hitrejše staranje, poškodbe prebavil in neplodnost.

Povzročajo izgubo kostne mase in nastanek kariesa

Pretirano uživanje gaziranih pijač poleg vsega naštetega preprečuje tudi absorpcijo hranljivih snovi v mleku, kar krepi naše kosti, te pijače pa prav tako niso dobre za zobe. Visoka koncentracija glukoze, fruktoze in saharoze namreč povzroča zobni karies.

Komentarjev 2
  • aaarri 18:40 30.julij 2012.

    ja, ker ostali (negazirani) sokovi so pa kaj drugačni...

  • Zigy5 13:22 30.julij 2012.

    Če je pijača gazirana, pomeni, da vsebuje ogljikov dioksid. Tako je npr. radenska gazirana pijača. Kaj imajo s tem visoke koncentracije glukoze fuktoze in saharoze in vse naštete nevarnosti najbrž ve samo avtor(ica) članka.