Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Vonjave, ki povečajo energijo

limona Shutterstock
Radi uporabljate eterična olja, ki odišavijo dom? Potem izberite pravega glede na svoje počutje.

Za sprostitev

V izparilnik kapnite nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče ali sivke. Ti dve vonjavi dokazano pomirjata, preganjata občutek tesnobe, zmanjšujeta stres in vas napolnita s pozitivno energijo, pravijo avstrijski raziskovalci. Kot nalašč za popoldansko ali večerno sproščanje.

Nad nespečnost

Prav tako so sivko že od nekdaj povezovali z boljšim spancem. Včasih so z dišečimi cvetovi napolnili blazino in se tako spopadli z nespečnostjo. Če se ponoči pogosto zbujate, šopek sivke položite na nočno omarico ali pa spalnico odišavite z eteričnim oljem.

Preženejo lakoto

Da, lakoto lahko preženete tudi s pomočjo vonjav. V neki raziskavi so sodelujoči, ko so postali lačni, povohali zeleno jabolko, banano ali poprovo meto ter v času raziskave zaužili manj kalorij in izgubili več kilogramov kot tisti, ki si z omenjenimi vonjavami niso pomagali. Če ste zvečer pogosto lačni, je morda izparilnik v kombinaciji z omenjenimi eteričnimi olji prava izbira.

Zadihajte lažje

Ob prehladih prostor napolnite z vonjem bora. Ta odpre dihalne poti, pomirja in bistri um.

Izboljšajo spomin

Učenje bo lažje in učinkovitejše, če se boste učili v sobi, ki diši po cimetu ali rožmarinu. Oba dokazano povečata koncentracijo in izboljšata spomin.

Za več energije

Tiste dni, ko se iz službe vrnete popolnoma brez energije in motivacije, razpoloženje popravite z eteričnimi olji citrusov. Mandarina, limona, grenivka in pomaranča vas bodo navdali z energijo in popravili razpoloženje.

Komentarjev 1
  • erikkk 08:45 20.december 2012.

    Sej kmalu bomo itak živeli samo še od lufta ...