Magazin
101 ogledov

Naravni porod le za zdrave

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Naravni porod je primeren le za zdrave nosečnice. Masaža in psihoanalgezija namesto analgetikov.

"Naravni porod je primeren samo za zdrave nosečnice, katerih nosečnost poteka brez zapletov," poudarja Ana Španinger, babica in refleksoterapevtka. Zanimanja bodočih mamic je vse več, a priznava, da je čisto pravih naravnih porodov še vedno malo: "Ta način pri nas še ni razvit, kot bi si želeli, zato porodnice zanj pogosto najemajo babice iz Avstrije."

Masaža namesto epiduralne
"Porodnica rojeva v popolni tišini ali ob nežni glasbi v rahlo zatemnjenem prostoru, ob navzočnosti svojih najbližjih in strokovno dobro usposobljene babice. Pri tem se popadki sprožijo spontano, prav tako počijo jajčni ovoji," pojasni. Porodno bolečino si bodoča mamica lajša z različnimi tehnikami masaže, menjavo položajev, gibanjem in psihoanalgezijo, še pove.

Pri nas se porodnica z babico pogosto prvič sreča ob porodu, kar je lahko zanjo velik šok, saj je že sicer občutljiva. V tujini se srečajo in spoznavajo že prej.
Ana Španinger, babica
Dlje, a z manj stresa
"Ti porodi trajajo malo dlje, a so otroci in mamice manj utrujeni, pred in med porodom ter po njem pa doživljajo manj stresa. Otroci se na življenje zunaj maternice prilagodijo hitreje, so mirnejši in manj jokavi, pa tudi s sesanjem materinega mleka nimajo težav," pravi sogovornica. A doda, da lahko nastane težava, če začne denimo otrokovo srce biti počasneje oziroma če porod več ne napreduje. "Potem se ne greš več naravnega poroda, ampak se z žensko dogovorimo, da je treba nekaj dodati," pojasni sogovornica. "V opisanem primeru je potrebna kombinacija naraven-aktiven porod," razlaga.

Ključne predpriprave
Na smejoči porod, kot ga tudi imenujejo, se mamica skupaj s partnerjem pripravlja nekaj mesecev prej. "Povem jim teorijo, pokažem praktične vaje, kako obvladati bolečino, kako ozavestiti otroka in ga pričakati, pa tudi telovadimo, da telo fizično pripravimo na porod," pojasni Španingerjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.