Magazin
32 ogledov

Očarljivi olikanci

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Med prazniki bodo otroci z bontonom za mizo očarali goste in gostitelje.

Otroci ne mislijo nič slabega, če ne jedo po bontonu, opozarja Silke Schneider-Flaig, avtorica Velikega novega bontona. Če pa starši hočete, da upoštevajo pravila, jim jih morate prej predstaviti.

Počakati na gostitelje
Otrok začne jesti, ko začnejo jesti gostitelji (ali starši). Prav tako naj ne bi vstal od mize, preden ne vstanejo vsi drugi. Ker pa je to pri obedih, ki lahko trajajo več kot eno uro, težko, se spodobi, da pred odhodom od mize vpraša za dovoljenje.

Komolcev ne na mizo
Komolci ne smejo biti na mizi, ampak ob telesu. Pri kašljanju ali zehanju je treba dati pred usta levo roko in obraz zasukati čim bolj stran od človeka, ki sedi zraven ali nasproti.

Noža ne oblizujemo
Noža nikoli ne dajemo v usta (ali ga oblizujemo), saj “to ni samo grdo, ampak lahko tudi povzroči poškodbe”. Pomembno je tudi, da pribor približamo k ustom, ne glave h krožniku.

Pijača in hrana posebej
Hrano najprej prežvečimo in pogoltnemo, šele nato naredimo požirek pijače – hrane ne požiramo s pijačo. Po končanem obroku si s prtičkom obrišemo usta.

Špagetov ne režemo
Rezanje špagetov je strogo prepovedano, opozarja Schneider-Flaigova. Pri špagetih si lahko otroci pomagajo z žlico, ki jo primejo v levo roko, z vilico v desni roki pa nanjo navijejo dva ali tri špagete.

Če ne tekne, ne siliti
Brez prisile. Po bontonu ne bi smeli otrok nikoli siliti jesti. “Včasih otrok niso pustili od mize, dokler niso izpraznili krožnika. V ozadju je bil morda tudi strah, da lahko zagrozi nova vojna, zaradi česar si je dobro nabrati nekaj maščobe za rezervo,” navaja Silke Schneider-Flaig. “Če otroku na krožnik naložimo zelo veliko, mu ni treba vsega pojesti. Enako velja, če mu jed nikakor ne tekne. Morali bi ga prepričati, naj vsaj enkrat pokusi. Otroci so namreč, kadar gre za nove jedi, pogosto precej nezaupljivi,” razlaga Schneider-Flaigova.

Hrano ponudite pozneje
Priporoča se, da otrokom ponudimo ostanke za naslednji obrok. Sčasoma se pri njih razvije občutek za primerno količino zaužite hrane. Opozorite jih, da si lahko še postrežejo, ko bodo lačni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.