Magazin > Odnosi in prosti čas
233 ogledov

Razvoj dojenčka do tretjega meseca

dojenček, otrok, Shutterstock
Do približno tretjega meseca starosti naj bi normalen razvoj potekal enotno in približno enako za vse dojenčke.

"Na začetku je treba poudariti, da se razvoj od otroka do otroka razlikuje. Do približno tretjega meseca starosti naj bi normalen razvoj potekal enotno in približno enako za vse dojenčke, pozneje pa se v razvoju otrok pokaže raznolikost in še vedno popolnoma zdrava odstopanja od normalnega," pravi Špela Gorenc Jazbec, diplomirana fizioterapevtka razvojnonevrološke obravnave. Fizioterapevtka je opisala razvoj za vsak mesec posebej.

Prvi mesec – neusklajeno gibanje

Zaradi normalno zvišanega tonusa novorojenčkov pride pri gibanju do verižne reakcije in lahko opazimo, da v gibanju sodeluje celo telo, nepovezano z velikimi gibi in neusklajeno. Ko novorojenček iztegne nogico, se ta takoj pokrči nazaj v prvoten položaj, kar imenujemo refleks na nateg, sledijo ji druga nogica, rokici in celo telo. Ko se novorojenček giba, to počne s celim telesom, miruje le v spanju, zato izraz vse ali nič. V hrbtnem položaju poskuša glavico prinesti proti sredini, vendar mu ta takoj pade nazaj na eno ali drugo stran. V trebušnem položaju so rokice in nogice pokrčene k telesu, težišče telesa pa je na glavi in vratu; otrok poskuša dvigniti glavo od podlage, vendar mu to še ne uspeva najbolje.

Drugi mesec – usmerjanje proti sredini

V drugem mesecu se že postopoma začne usmerjati proti sredini, gibanja "vse ali nič" ni več, tudi obseg gibov je manjši, pri gibanju se nogice in rokice ne vrnejo več v prvoten položaj. Glavo že prinese na sredino in jo za kratek čas tudi zadrži, za kratek čas celo fiksira pogled. Kadar ima glavo obrnjeno na stran, je obrazna stran telesa bolj iztegnjena (roka, noga), zatilna pa bolj pokrčena, kar imenujemo asimetrični tonični vratni refleks, ki gradi občutek sredine in prispeva h graditvi občutka leve in desne strani telesa. Na trebuhu so roke pokrčene ob telesu in na sredini lahko glavico dvigne že toliko, da nos dvigne od podlage. 

Tretji mesec – drencanje

Glavo že zadrži v srednjem položaju ter pogleda levo in desno. Noge že postavi v položaj, kjer so kolena pravokotno dvignjena nad kolki; v tem položaju so noge aktivne, stopala pa se dotikajo in gibajo. Noge tudi spusti na podlago, na zunanji rob stopal. Roke pripelje na sredino, vendar na telesu, saj ne posežejo še v prostor. Prisotno je nenehno drobno gibanje celega telesa, imenovano drencanje, ki je pomembno za pridobivanje stabilnosti in občutka sredine. Na trebuhu sta komolca za malenkost postavljena bolj naprej kot rami, kar dojenčku zagotovi stabilen in funkcionalen položaj, v katerem se lahko dviga in spušča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.