Magazin > Odnosi in prosti čas
2443 ogledov

Sedem načinov, kako izvedeti, če vas partner vara

varanje Profimedias
Če sumite, da vas partner vara, ga poskusite ujeti na laži.

Vprašajte prijatelja

Če se vam zdi, da nekaj ni v redu v vajini zvezi, za mnenje vprašajte prijatelja. Psihologi na univerzi Brigham Young so potrdili, da prijatelji hitreje opazijo, če v vezi njihovih bližnjih nekaj ni v redu. Zato se obrnite na njih in jih povprašajte o svoji zvezi, o svojem partnerju. Podali vam bodo mnenje, vam povedali, kaj so opazili in skupaj boste prišli do nekega zaključka, če je sum upravičen ali ne.

Vzemite si čas za razmislek

Ne razmišljajte samo o tem, poskusite se osredotočiti še na kaj drugega. Potrebujete malo distance, da bi razumno pristopili k problemu in o njem razmišljali. Psihologi so s posebnim poskusom, kjer so študente prosili, da razkrinkajo lažnivca, ugotovili naslednje: če nekdo razmišlja o tem, kdo je lažnivec malo časa, se bo hitreje zmotil kot nekdo, ki stvar 'tehta' nekaj časa. Ne mislite samo na to, ali vas partner vara ali ne. Razmišljajte tudi o drugih stvareh.

Osredotočite se na besede, ki jih uporablja

Profesor psihologije na ameriški univerzi Southern Methodist je ugotovil, da lažnivci nekatere besed uporabljajo manj kot druge. Tisti, ki govori resnico, uporablja besede kot so 'jaz', 'razumem', 'dojel sem', 'mislim'. Tisti, ki lažejo pa velikokrat uporabljajo besede kot so 'sovražim', 'jeza', 'neprijatelj', 'hoditi'.

Poslušajte partnerjev glas

Kanadski znanstveniki so med skupino ljudi, ki so jih preučevali, prišli do zanimivega zaključka. Moški, ki imajo nižji glas, naj bi bili bolj nagnjeni k varanju. Nižji glas, več testosterona. Pri ženskah takšne raziskave še ni bilo oziroma rezultati niso kazali rezultatov, ki bi se jih dalo interpretirati na podoben način.

Uporaba družbenih omrežij

Raziskave pravijo, da ljudje, katerih partner veliko časa preživi na družbenih omrežjih niso srečni. Če se vaš partner nima časa pogovarjati z vami, ker mora pregledati cel Facebook, Instagram in Twitter, je to lahko velika težava. Te nastopijo tudi, ko se odločita, da bosta sama počela nekaj, lahko je gledanje filma, sprehod ali karkoli, in se eden od dveh ne more ignorirati vseh obvestil, ki jih dobiva na telefonu. Partner naj bi bil prioriteta in ne družbena omrežja.

Bodite pozorni na tišino, osebne napade ali ponavljanje vprašanj

Znak, da nekdo vara je lahko tudi tišina. Naše živčevje v času nervoze vpliva tako, da izsuši vso slino v ustih, zaradi česar se marsikdo odloči, da je bolje, da so tiho. Drugo pravilo je, da je napad vedno najboljša obramba. Ko partnerja nekaj vprašate ali postavite pod dejstvo, spor obrne na vas. Psihologi so tudi ugotovili, da lažnivci vprašanje najprej ponovijo, preden nanj odgovorijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.