Magazin > Odnosi in prosti čas
2678 ogledov

V vrtcu: Kako se izogniti otrokovemu joku?

otrok, jok
Nekaj namigov za uvajanje otrok v vrtec.

Začetki otrok v vrtcu so mnogokrat zelo težavni. Med uvajanjem ponavadi ni večjih težav, te se začnejo, ko mora otrok v vrtcu ostati sam. Obstaja pa nekaj namigov, s katerimi lahko obisk vrtca olajšate tako otroku kot tudi sebi.

Zaupanje v vzgojiteljico
Otrok tudi v vrtcu potrebuje osebo, ki mu zaupa, zato je pomembno, da je med uvajanjem vedno prisotna ista vzgojiteljica ali vzgojitelj. Ko se otrok naveže na vzgojitelja, se od starša lažje poslovi, poleg tega pa ga bo vzgojitelj hitreje pomiril, ko bodo začele teči solze.

Strogi rituali ob slovesu
Slovo naj bo hitro, a ljubeče. Dajte otroku poljub ali ga objemite, nato mu povejte, da boste kmalu prišli po njega in odkorakajte. Od njega se morate vedno posloviti, tudi če se je že zatopil v igro. Z ritualom lahko začnete že doma, tako da bo otrok pripravljen na to, kar ga čaka. Pomembno je tudi, da ne začnete jokati, ko v solzah vidite svojega otroka.

S sabo naj ima nekaj od doma
Odejica, igračka, fotografija … Predmet od doma na otroka deluje pomirjajoče.

V vrtec z očetom
Če je otrok zelo navezan na mamo, naj uvajanje prevzame oče. Očetje so pri slovesu ponavadi bolj sproščeni. Če je otrok bolj navezan na očeta, pa je priporočljivo, da ga v vrtec uvaja mama.
.
Vadite slovo
Slovo lahko vadite pri babici in dedku, kjer se od njega poslovite za nekaj časa.

V vrtec pred ostalimi
Dobro je tudi, da otroka na začetku v vrtec pripeljete zgodaj, ko tam še ni toliko otrok. Tako bo imela vzgojiteljica zanj več časa.

Otroka motivirajte
Otroku že med vožnjo v vrtec pripovedujte o vzgojiteljici, igrah in aktivnostih v vrtcu. Pri tem ne pretiravajte, da ga ne boste razočarali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.