Magazin
64 ogledov

Romanca s kolesom

kolesarjenje Shutterstock
Kolesarske poti. Izlet s kolesom po slovenskem podeželju za romantičen konec tedna ali družinski izlet.

Triglavski narodni park. "Ob čudoviti panorami si lahko ogledamo zgodovinske in etnografske točke," o izletu v alpsko dolino reke Radovne pravi Jelka Rakuš iz Kolesarskega kluba Gorenjska. "Pot poteka po asfaltni cesti skozi Bled in Gorje do Krnice, kjer zavijemo desno v Triglavski narodni park v dolino reke Radovne, ki je med planotama Pokljuka in Mežakla," dodaja.

Za 25-kilometrski izlet boste potrebovali dve uri. Rakuševa predlaga, da si utrgate še nekaj časa in si ogledate jezero Kreda, ki je nastalo ob izkopavanju najboljše krede v Evropi, Psnakovo žago in mlin ter obiščete najstarejšo Pocarjevo domačijo, Gogalovo lipo in Napoleonov kamen.

Prekmurje za družine

Za starejše in družine so najprimernejše kolesarske poti po Prekmurju. "Lahko se podajo po poteh ob termalnih kopališčih in si ogledajo katero od turističnih točk v bližini – na primer soboški grad, Plečnikovo cerkev v Bogojini in Bukovniško jezero," predlaga Leon Mihalič iz Kolesarskega kluba Tim Mlin Beltinci.

"Murske ravnice, razgibanega Goričkega in Lendavskih goric ne imenujejo zaman raj za kolesarje," je prepričan Mihalič.

Otok ljubezni

Za romantične duše Mihalič priporoča kolesarski izlet v Ižakovce na Otok ljubezni. Po ljudski zgodbi naj bi beltinska grofica Marija Zichy ob kopanju na tem otoku vedno dejala, da se človek ob obisku otoka vanj preprosto zaljubi, Mihalič pojasnjuje izvor imena otoka, ki ima plavajoči mlin na Muri, urejen Büjraški muzej z orodji, ki so jih büjraši v preteklosti uporabljali v boju s poplavljanjem reke Mure. 
Izlet lahko nadaljujete z brodom, ki vas bo peljal na prleški breg.

Štajerska za zahtevnejše

"Ena izmed najlepših in zahtevnejših kolesarskih poti je od Pobrežja prek Malečnika v smeri Zimice in Hrastovca proti Voličini ter nazaj proti Selcam v smeri Korena in nato proti Mariboru," dejavnejšim kolesarjem predlaga Bojan Gonza, predsednik Kolesarskega društva Ketna iz Maribora. Če ste za daljšo relacijo, Gonza predlaga, da se peljete proti Ptuju in se nato vračate skozi Gerečjo vas v smeri Miklavža in Pobrežja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.