Magazin
49 ogledov

Spodnjice s stolpom v Pisi razburjajo

Pisa, stolp, Italija, Toscana Shutterstock
V Rimu, Toskani in drugje v Italiji mrgoli spominkov s poudarkom na mednožju Michelangelovega Davida. Vsaj toliko ali še več je spominkov, ki jih navdihuje poševni stolp v Pisi, a na moških spodnjicah bo to morda kmalu prepovedan motiv.

Med spominki, ki jih turisti najbolj kupujejo v Toskani, so tudi spodnjice s podobami stolpa v Pisi na sprednji strani, ki so postale pravi predmet spora. Veliko toskanskih županov zahteva umik stojnic s podobnimi spominki s toskanskih ulic in trgov. Župan Pise Marco Filippeschi je tako spodnjice že označil za nespodobnost, ki jo je treba umakniti iz ponudbe spominkov. S tem je podprl odločitev policije, ki je te dni oglobila šest uličnih prodajalcev spominkov s kaznimi v višini petsto evrov zaradi prodaje moških spodnjic, katerih sprednjo stran krasi poševni stolp v Pisi. Oblastem niso všeč niti predpasniki s podobo mednožja Michelangelovega Davida in drugi kosi oblačil, okrašeni z golimi prizori iz umetnosti. Oblasti turistično obleganih Firenc, Siene, San Gimignana in Pienze so zato ta teden regionalne toskanske oblasti pozvale, naj odredijo umik tovrstnih spominkov iz prodaje na javnih mestih.

Stojnic je preveč

Poziv je bil deležen različnih odzivov. Prikimal mu je na primer umetnostni kritik Phillipe Daverio, ki pravi, da izdelave tovrstnih spominkov ni treba prepovedati, a treba jih je "vsaj umakniti iz prodaje na trgu Piazza dei Miracoli", kjer se nagiba stolp. Nekateri drugi strokovnjaki menijo, da je nesmiselno umikati iz prodaje stvari, katerih humorna razsežnost je postala že splošno sprejemljiva. Strokovnjakinja za oblikovanje Maria Luisa Frisa pravi, da bi se morale oblasti raje osredotočiti na resnejše probleme. Daverio pa na drugi strani opozarja, da težave ne predstavljajo le provokativne spodnjice, ampak "armada stojnic in kioskov", ki je okupirala italijanske trge, kamor nikakor ne spadajo.

Komentarjev 1
  • lilihip 15:07 04.avgust 2011.

    joj joj s čim se ukvarjajo, ne vem zakaj je sexualnost vedno tak tabu, to je čisto nekaj naravnega, brez tega niti nas ne bi bilo! naj se raje ukvarjajo .... npr: z brezposelnostjo