Magazin > VIP
27 ogledov

Zakonca Beckham postala še bolj fina

David Victoria Beckham Reuters
Nogometni zvezdnik David Beckham je v zadnjem desetletju močno spremenil način govora, v želji, da ne bi zvenel tako kot delavski razred. Podobno se je zgodilo z njegovo ženo Victorijo.

Podrobne analize govora zakoncev Beckham se je lotila univerza v Manchestru, ki je v raziskavo zajela posnetke, ki so nastali pred letom 2007, ko so se Beckhamovi preselili čez lužo v Los Angeles. Ugotovili so, da so Davidovi stavki postali veliko bolj prefinjeni, podobno je tudi z govorom žene Victorije. Tiskovni predstavnik univerze je povedal, da je bila raziskava del študije, v kateri so proučevali, kako lahko okolje vpliva na izgovorjavo besed.

David pazi na H-je, Victorija na L-je

Raziskovalca Charles Boorman in Alix Roberts sta temeljito preučila govor Davida, govor Victorije pa Naomi Proszynska in James Pickett. V raziskavi Davidovega govora sta Boorman in Robertsova ugotovila, da je David pred selitvijo v L.A. črko H pri besedah kot sta "him" (on) in "has" (je) izpuščal v skoraj 80 odstokih primerov, po selitvi pa to počne le še v 20 odstotkih. Boorman je ob tem dodal, da ima Becks zdaj veliko bolj prefinjen in bolj značilen angleški naglas.

Victoria, ki si je vzdevek "fina" prislužila že v skupini Spice Girls, je prej imela malce težav z izgovorjavo L-jev v besedah kot je denimo "all" (vsi). Pred letom 1997 je to pravilno počela le v 25 odstokih primerov, v letu 2012 pa se je odstotek dvignil na številko 46. "Besedo 'all' delavski razred pogosto izgovarja kot 'awe'," sta pojasnila preučevalca Victorijine izgovorjave. "Predvidevava, da je do te spremembe prišlo, ker se je oddaljila od korenin in je že nekaj časa znana in spoštovana modna oblikovalka," je razložila Proszynska.

"To je povsem normalno"

Lingvist Laurel MacKenzie je ob teh rezultatih pojasnil, da izgovorjava pri odraslih ni nujno že izoblikovana. "Marsikdo predvideva, da je naš govor že dodelan, ko pridemo iz pubertete, a zadnje raziskave so dokaz, da smo pri tem vse življenje kameleoni. Tudi v odraslosti. Geografske spremembe imajo na to zelo velik vpliv."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.