Magazin
87 ogledov

Znižajte račun za vodo

pipa Žurnal24 main
Stroški so lahko zelo visoki. Pravočasno ukrepanje in načrtovanje porabe se bosta dolgoročno poznali tudi v vaši denarnici.

Nadzorujte temperaturo

Za kopel ne natakajte bolj vroče vode, kot vam prija. Optimalna temperatura za odrasle je od 36 do 39 oC (hladna voda poživi, zelo topla pa uspava). Za otroke naj bo temperatura vode od 35 do 37 oC. Popolnoma nesmotrno je natočiti polno kad vroče vode in potem čakati, da se prijetno ohladi. Če za kopalno kad, umivalnik ali pomivalno korito uporabljate pretočni grelnik vode, je po navadi dovolj, da temperaturo nastavite na največ 45 oC. Ta temperatura je pravšnja tudi za toplo vodo iz zalogovnika. Enoročne termostatske mešalne baterije za prho, kopalna kad in umivalnik poskrbijo, da se voda hitro segreje na nastavljeno temperaturo in je tako ne porabljate z ročnim nastavljanjem, vendar pa ne ustrezajo vsem pretočnim grelnikom vode. Enoročne baterije brez termostata niso tako varčne, še vedno pa so boljša izbira od dvoročnih armatur.

Zmanjšajte porabo

Krompirja in druge blatne zelenjave ni treba prati pod tekočo vodo. Raje jo na kratko namakajte v skledi in umazanija bo odstopila sama. Kadar vode ne potrebujete, na primer med miljenjem rok ali šamponiranjem las, pipo zaprite. Tudi pri umivanju zob si vodo raje nalijte v lonček in je ne pustite teči. Če iz pip kaplja, porabite ogromno vode. Navadno jih popravite že z zamenjavo tesnilnega obroča.

Namesto kopeli vam priporočamo prhanje, saj s polno kadjo porabite od tri- do štirikrat toliko vode in energije kot z enim prhanjem. Kupite straniščni kotliček z varčevalnim gumbom in porabo vode boste prepolovili. V armature lahko vstavite tudi regulatorje pretoka, ki zmanjšajo iztok vode, ne da bi okrnili vodni curek. Za še večjo učinkovitost jih uporabljajte skupaj z nastavki za mešanje vode z zrakom.

Komentarjev 2
  • povejmi 08:50 17.maj 2012.

    podpiram varčevanje z dragocenimi resusrsi kot je pitna voda, vendar če pogloedam domačo položnico za vodo, je ta sestavljena: - omrežnina DN cca 13EUR, - trošarine na 4m3 porabljene vode cca 0,9EUR- dejansko porabljena voda 4m3 cca ...prikaži več 3EURče privarčujem vodo, se mi bo bore malo poznalo pri računu, kolikor vem, jenaš gorenjski konec dobro preskrbljen z vodo, tako da neke močne potrebe po varčevanju iz drugih (ekoloških) vzgibov ni. pa lep dan vsem skupaj!

  • miho 13:31 16.maj 2012.

    Kako naj zmanjšam na računu za vodo postavke, ki skupaj presegajo 75 % računa:- števčnina- vzdrževalnina- omrežnina?