Slovenija
25 ogledov

Makedonci ga ne bodo čakali

Slovenija 04.10.13, Mitja Valic, generalni direktor Direktorata za investicije, mediaspeed
Korupcija. Jutri bodo v Skopju začeli soditi državnemu uslužbencu Mitji Valiču zaradi domnevnega pranja denarja. Državi dveh hitrosti. V Makedoniji mu bodo sodili, če se bo zagovarjal ali ne, v Sloveniji še ne vedo, kaj bi.

Mitja Valič, visoki uslužbenec ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je bil do nedavnega celo šef direktorata za investicije na tem ministrstvu, bi se moral jutri v Skopju zagovarjati zaradi domnevnega pranja denarja.

Denar do Cipra ni prišel

Makedonsko tožilstvo za organizirani kriminal in korupcijo Valiču očita, da naj bi leta 2009 kot tedanji prokurist Mercatorjevega podjetja v Makedoniji Mercator oškodoval za okoli milijon evrov. Mercator je namreč takrat v središču Skopja kupoval skoraj 11 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče od nekega ciprskega podjetja s sedežem v Nikoziji.

Valič naj bi takrat skupaj z dvema tamkajšnjima odvetnikoma, bivšim šefom makedonske službe državne varnosti in lokalno podjetnico ustanovil podjetje v Makedoniji z istim imenom kot podjetje na Cipru, domnevno z namenom, da kot posrednik sodeluje pri prodaji zemljišča Mercatorju. Ta naj bi tako prav prek tega podjetja v Skopju lastnikom na Cipru nakazal okoli milijon evrov za plačilo kupljenega zemljišča in drugih stroškov posla. A lastniki neuradno plačila niso nikoli prejeli. Dober milijon evrov naj bi si namreč razdelili Valič in drugi štirje domnevni pajdaši, Mercatorjev denar pa naj bi si nakazovali na bančne račune različnih podjetij.

Postopek brez njega

Peterica je zato obtožena pranja denarja, ponarejanja dokumentov o poslu z zemljiščem in zlorabe njihovih položajev. Štiri makedonske državljane je tamkajšnja policija prijela sredi aprila, Valiča, ki tedaj ni več vodil Mercatorja v Makedoniji in tam ni več živel, pa je konec aprila sodišče v Skopju začelo iskati s tiralico in mednarodno tiralico prek Europola, da bi lahko istočasno tudi proti njemu začelo voditi postopek. A Slovenija ga ne bo izročila, ker svojih državljanov ne more izročati državam, ki niso članice Evropske unije (EU).

Tako na policiji kot na tožilstvu sicer dopuščajo možnost, da bi sami začeli postopek proti Valiču, če bi jim tožilstvo v Makedoniji odstopilo dokaze, ki so jih zbrali proti njemu. Da so Slovenci za te zbrane dokaze že zaprosili, v Makedoniji ne vedo nič.

Medtem ko se v Sloveniji o tem očitno še odločajo, je sodišče v Skopju v slabih štirih mesecih opravilo že celotno sodno preiskavo zoper Valiča. "Naša zakonodaja omogoča, da se postopek vodi tudi proti državljanu tuje države, ki je nedosegljiv organom, ki vodijo postopek v Makedoniji in ga zato iščejo z mednarodno tiralico. Tudi v tem primeru smo postopek, ki poteka skupno proti šestim ljudem, vodili v odsotnosti slovenskega državljana Valiča," poudarjajo na oddelku za organizirani kriminal in korupcijo sodišča v Skopju.

A ne glede na to, da tamkajšnji preiskovalni sodnik Valiča ni mogel niti zaslišati, je tožilstvo takoj po končani sodni preiskavi proti njemu in drugim domnevnim pajdašem vložilo obtožnico. Tožilci so namreč prepričani, da so v vsakem primeru zbrali dovolj materialnih dokazov, zlasti dokumentov, s katerimi bodo Valiču na sodišču lahko dokazali krivdo in ga obsodili.

»Popravek prispevka, objavljenega dne 7.10.2013 v časopisu Žurnal 24

V zvezi z zapisom novinarke Anje Zupanc v prispevku pod naslovom »Makedonci ga ne bodo čakali«, dne 7.10.2013, da naj bi Mitja Valič oškodoval Mercator kar za milijon evrov, ki si ga je s štirimi pajdaši razdelil, ter da naj bi skupaj z makedonskima odvetnikoma in nekdanjim šefom makedonske obveščevalne službe ustanovil podjetje v Makedoniji za namene pranja denarja, zaradi česar naj bi mu tudi sodili, slednji poudarja, da so vse trditve povsem izmišljene.

Mitja Valič ni nikoli oškodoval Mercator niti za en evro, kaj šele za milijon. Nekdanjega šefa makedonske obveščevalne službe ne pozna, z njim se ni nikoli srečal in nikoli ni z njim komuniciral. Zasebno nikoli ni ustanovil podjetij v Makedoniji ali pri tem sodeloval. Nihče mu tudi ne očita pranja denarja. Prav tako tudi nikoli ni imel naslova in nikoli ni živel v Makedoniji.

Mitja Valič o domnevnem sojenju v Makedoniji, razen iz medijev, tudi ničesar ne ve. Pa čeprav je preko pristojnih slovenskih organov, pa tudi od makedonskih, vključno z ambasado v Sloveniji, poskušal pridobiti kakršnokoli uradno informacijo in ob tem ves čas tudi izražal pripravljenost na polno sodelovanje, če v zvezi z njegovim delom res poteka kakršenkoli kazenski postopek. Čeprav sta njegovo bivališče in naslov znana, ni doslej v zvezi s tem dobil nikakršnega pisanja. Je pa iz neuradnega vira uspel pridobiti sklep o preiskavi opr.št. III KIOK 26/13 ter tudi obtožnico št. 35/13, zgolj v cirilici in makedonščini, iz katerih pa izhaja, da mu makedonski organi pregona ne očitajo nič od tega, kar mu je bilo navajano v prispevku novinarke Anje Zupanc. Očita se mu le pomoč pri zlorabi uradnega položaja in pooblastil.

Ker je Mitja Valič vedno deloval le na podlagi pooblastil uprave Mercatorja, mu ne bo težko dokazati, da je vsa svoja dejanja v vlogi pooblaščenca Marcatorja izvajal le na podlagi teh pooblastil. Če mu bo ta možnost seveda dana in če bo sploh kdaj seznanjen s kakšno tožbo.«

Komentarjev 7
  • gornik 20:14 07.oktober 2013.

    nič se mu ne bo zgodilo, ker je naš in prave barve in je za nas pral denar,kje živite tepčki,se splača sploh pisat.

  • dragec 08:13 07.oktober 2013.

    Skot, spet ga serješ.

  • Scott 07:52 07.oktober 2013.

    Imate kpk, ki bo sigurno sprožil ustrezne postopke; mar, ne.?