Slovenija
344 ogledov

Mama v nakupovalni center, otrok pa v avtu

Nalepka otrok v avtu Andrej Leban
Kranjske policiste so včeraj malo po 16. uri obvestili, da se na parkirišču enega izmed trgovskih centru v Kranju v zaklenjenem avtu nahaja otrok. Zdravnik: V takšnem ne sme nihče ostajati v avtu!

Otroka, ki ga je mama pustila v zaklenjenem avtomobilu, so iz vozila rešili gasilci; zaradi dehidracije so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. "Primer naši policisti še preiskujejo," je za Žurnal24 povedal Boštjan Glavič s kranjske policijske uprave. Otrok je star 13 let.

"Ne glede na to, v takšni vročini, kot smo jo imeli včeraj, res ne gre puščati otroka v avtu, pa četudi je že najstnik," pove Glavič in doda, da mamo preiskujejo v smeri kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe. 

Razbili zadnje steklo Audija

"Ob 16.11 smo preko OKC-ja dobili klic, ob 16.15 smo bili že pred Qlandijo v Kranju. Klicali so nas občani, ki so opazili dehidriranega otroka, ki je res že precej slabo izgledal," je za Žurnal24.si povedal Tomaž Krišelj, direktor kranjskih gasilcev.

Šlo je za avtomobil audi, katerega zadnje steklo so gasilci razbili. "Vse druge možnosti odklepanja avtomobila bi dlje časa vzele, zato se je vodja intervencije odločil za to pot," pove Krišelj.  

Otroku so gasilci takoj dali vodo in pomarančo, zelo hitro za njimi so na mesto prišli še reševalci, ki so ga nato oskrbeli in prepeljali v klinični center. 

"Mama otroka je iz nakupovalnega središča k avtu prišla čez kakih 30, 40 minut," doda Krišelj.

Splošni zdravnik Igor Muževič pri tem izpostavi, da ni varnega obdobja, v katerem bi kogarkoli na tako visoki vročini pustili v avtomobilu. "Saj ne moremo vnaprej vedeti, kako bo posameznikovo telo reagiralo na takšne vročinske šoke. Res pa je, da bi mali otroci, starejši in kronični bolniki v povprečju prej začutili posledice visoke vročine," doda Muževič.

Pazljivo tudi na poti!

Dr. Muževič poudari, da moramo biti dobro hidrirani že predno stopimo v avtomobil. "V vsakem primeru moramo imeti vedno pri sebi dovolj tekočine, to je osnova, poleg tega pa avto razhladiti, predno odidemo na pot. Sploh temn avtomobili se lahko na soncu zagrejejo tudi do 80 stopinj Celzija. To so ekstremne vročine, ki se jim je potrebno prilagodit," pravi.

Kljub nevarnosti prehladov je v takšnih razmerah vsekakor priporočljiva uporaba klimatskih naprav, s katerimi velja ravnati pazljivo. Ne le kar se tiče temperature in pihanja v avtomobilski kabini, pač pa tudi kar se tiče blažjih prehodov. Ko prihajamo na cilj je primerno avto postopoma segrevati, če je zunanja temperatura recimo 35 ali celo več stopinj Celzija. 

"Sploh pa pri malih otrokih in dojenčkih so lahko takšne temperature spremembe bistveno hujše. Ne govorimo o vročinskem šoku, v takšnih razmerah namreč pride do tako hudega padca pritiska pritiska, razširijo se žile v telesu in če ni takojšnjega ukrepanja, je to lahko celo usodno."

Že izhajajoč iz zdravega razuma pa ne gre avtomobila ohlajati na prenizke stopinje, če je zunanja temperatura več kot 35 stopinj.

Na prvem mestu naj bo zmernost in preventivni ukrepi. Hidracija, razhlajevanje, zmerna uporaba klimatske naprave. "Če je pot krajša, je niti ni potrebno uporabljati, če pa gre za daljšo potm pa je dobro, da tudi predvidimo, koliko je še ostalo na cilju, da postopoma povišamo temperaturo v avtomobilu," še svetuje dr. Muževič.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • motherwolf 16:37 09.julij 2015.

    Skippy "uničujejo avtomobil? Gasilci? Panični ljudje? " Dej razmisli še enkrat kakšne bedarije govoriš. Je mar življenje manj vredno kot avtomobil? Si mogoče ti tista mama, ki je otroka pustila skoraj umreti v razbeljeni pločevini, ki je ti ne bi ...prikaži veči pustil uničevati? Neodgovorno, neumno in zahteva po najvišji kazni! Razmišljajte, zato imamo razum.

  • Pepe007 09:42 09.julij 2015.

    Trinajstletnega mulca drugje po svetu pošljejo delat v rudnik, verjetno ima večina od nas prav v tem trenutku nekaj oblečeno ali obuto, kar so vsaj delno naredile toliko stare otroške roke. Med dnevom bomo pojedli nekaj, kar vsebuje delček hrane ...prikaži več iz drugega konca sveta, kjer so otroci delali na plantažah pod soncem na 30+ stopinjah.Pri nas pa moramo funkcionalno nesposobne otroke reševati z velikim pompom iz avtomobilov na parkirišču...

  • Skippy 09:22 09.julij 2015.

    V ZDA pri takšnih letih že samostojno vozijo avtomobil, pri nas pa si niso sposobni od znotraj odpreti avtomobila. In namesto, da bi mu kdo povedal, da se v avto pač ne moreš zakleniti, še uničujejo avtomobil. Potem pa so ...prikaži več še tu panični ljudje.