Svet
11 ogledov

DNK razrešil uganko

romi bolgarija
1/2
Reuters
Maria je hči bolgarskega para.

Testi DNK so potrdili, da je svetlolasa deklica Maria biološka hči bolgarskega romskega para, Saše Ruseve in Atanasa Ruseva. 35-letna Ruseva je policiji povedala, da je Mario rodila pred leti, ko je delala v Grčiji, in jo tam pustila pri sedmih mesecih starosti. Policija preiskuje, ali je mati deklico prodala, za kar bi lahko bila kaznovana z zaporno kaznijo.

Bolgarka sume policije zanika in pravi, da naj bi bila deklico primorana pustiti pri prijateljih v Grčiji, ker ni imela denarja za plačilo dokumentov, ki jih je deklica potrebovala za pot v Bolgarijo. "Nisem prodala Marie, niti je nisem oddala. Zadnja štiri leta sem vedno mislila nanjo. Vsak dan molim zanjo. Hočem jo nazaj, hočem jo nazaj," je v solzah dejala Ruseva. Povedala je, da je bila noseča z Mario, ko je šla v Grčijo na delo. Z možem sta pomagala na neki kmetiji. Njena najstarejša hči je ostala v Bolgariji in skrbela za druge otroke. Vendar se je hči vmes poročila in želela na svoje, zato se je morala Ruseva vrniti domov. Mario naj bi bila zdaj pripravljena sprejeti nazaj k sebi.

"Ona je moje meso in kri"

Trdi, da Marie ni mogla vzeti s seboj, ker da so grške oblasti zahtevale na stotine evrov za dekličin rojstni list. Kot piše Daily Mail, je osebna izkaznica za otroka edini dokument, potreben za potovanje med Grčijo in Bolgarijo, in stane 15 evrov. Bolgarski par je pred štirimi leti v bolnišnici v Lamiji prijavil rojstvo otroka; bolnišnica je le dobro uro stran od tabora, v katerem so našli Mario.

"Mario sem rodila pred štirimi leti in pol. Ne spomnim se natančnega datuma. Sedem mesecev sem skrbela zanjo, nato pa sem se morala vrniti v Bolgarijo in skrbeti za druge otroke. Hčerko sem pustila pri sostanovalki, prav tako Romkinji. Ko sem pustila Mario, sem žensko prosila, naj jo pošlje v Bolgarijo, a je ni. Ne spomnim se njenega imena, tega je že štiri leta. Pogrešala sem Mario, a nimam denarja, zato nisem vedela, kaj narediti. Večkrat sem poklicala žensko in vedela sem, da je na varnem in dobro. Ne vem, zakaj jo je imela pri sebi tako dolgo, zakaj mi je ni vrnila. Nimam več dovolj denarja, da bi klicala žensko v Grčijo, zato sem nehala iskati stik z njo. Ne vem, kaj se je dogajalo z mojim otrokom. A nikoli nisem nehala hrepeneti po njej, ona je moje meso in kri," je mati deklice opisala svojo zgodbo.

 "Vseskozi prodajala otroke"

Iz sodnih zapisov je moč razbrati, da je bila Saša Ruseva v začetku leta 2009 aretirana zaradi suma, da želi prodati otroka, a ji je uspelo z otrokom pobegniti. Januarja letos so jo aretirali v bližini bolgarske meje zaradi istih obtožb. Otroka je prevzela socialna služba, mati pa je izginila, preden bi se morala pojaviti na sodišču. Podžupan Lamije, rojstnega kraja Marie, je za Daily Mail dejal: "Kot kaže, je Ruseva vseskozi prodajala otroke".

Par so včeraj aretirali in ju zaslišali. "Nikoli nisem dobila denarja za Mario. Policija naju je spraševala o njej, a ne veva nič. Povedala sva jim, da jo hočeva nazaj," je povedal Rusev in dodal: "Ne morem se spomniti imen vseh mojih otrok, ker jih je toliko."

Živijo v eni sobi

Ruseva skupaj z otroki živi v romskem kampu Nikolajevo v Bolgariji. Imajo eno sobo brez tekoče vode. V družini njenega moža Atana Ruseva imajo albino gen, kar bi lahko razložilo Mariino svetlo polt in svetle lase. Pet njunih otrok je svetlolasih in so zelo podobni Marii.

Saša Ruseva je dejala, da družina živi od otroških dodatkov, ki znašajo nekaj manj kot 50 evrov na mesec. Kuhajo si krompirjevo juho in spečejo kruh. Imajo eno posteljo, v kateri spijo trije otroci, drugi spijo na tleh. "Ne vem, kako plačati za njihova oblačila. Zato jih pošiljam v šolo umazane in brez čevljev ter obleke. Poglejte me, poglejte, kako umazana sem."

Komentarjev 8
  • privat 22:34 26.oktober 2013.

    kje so zagovorniki romov in takega razmišljanja??

  • mph 12:46 25.oktober 2013.

    Prazne glave najdeš pri vseh ne glede na nacijo, tudi naše narodnosti. Tukaj ne delam razlik. To bi poudaril, preden kdo začne štepat minuse na zgrešeni osnovi.

  • Avatar mike1968
    mike1968 12:01 25.oktober 2013.

    samo upam, da je ne dajo nazaj..bolje ji bo, če jo dajo posvojiti