Slovenija
419 ogledov

Martin Gruden: Od humanitarnega delavca v Iraku do borca zoper Islamsko državo

Martin Gruden YPG
Včeraj je kurdska milica YPG sporočila, da je v bojih zoper Islamsko državo življenje izgubil tudi Slovenec. Ta se je po naših informacijah oboroženim bojem pridružil, po tem ko je nekaj časa deloval v nevladni organizaciji v Iraku.

"Pred dnevi sem ravno pomislil nanj, želel sem ga poiskati, nato pa sem videl obvestilo YPG o njegovi smrti," nam je svoje srečanje s Slovencem Martinom Grudnom opisal 36-letni ameriški vojni veteran Seth Manzel. Ta je Grudna srečal julija lani v Iraku, ko je nekajkrat obiskal njegovega sostanovalca, ki je delal v kurdski bolnišnici v mestu Sulejmanija v Kurdistanu.

Martin Gruden, ki naj bi v prejšnji teden umrl v ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, je v tem času delal za zdravstveno nevladno organizacijo v severnoiraškem mestu Duhok, kamor je pred skrajneži Islamske države tako iz Iraka kot Sirije pobegnilo več tisoč ljudi.

"Rekel je, da si želi terenskega dela, preden bo delal za mizo," je navedel še Manzel, ki je dodal še, da je Grudna zelo zanimalo delo obveščevalca: "Izrazil je željo, da bi postal obveščevalni agent."

Slovenskih borcev v Siriji naj bi bilo še več

Novica o Grudnovi smrti je presenetila tudi našega sogovornika, saj ni vedel, da se je Gruden v tem času pridružil kurdski milici YPG v Siriji. Novinar in poznavalec milice YPG Mutlu Civiroglu je za TV Slovenija sicer navedel, da je bil po njegovih informacijah Gruden član kurdske milice že vsaj od začetka leta. Civiroglu pa je še poudaril, da Gruden zagotovo ni edini slovenski borec v Siriji.

Slovenska policija sicer zatrjuje, da takšnih podatkov nimajo."Policija ne razpolaga s podatki o tem, koliko slovenskih državljanov se prostovoljno bojuje na različnih kriznih žariščih v svetu, vse operativne podatke, ki se nanašajo na tovrstni pojav pa temeljito preveri," je še navedla predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole.

Pojasnila Slovenske obveščevalno-varnostne agencije glede spremljanja tujih borcev še pričakujemo in jih bomo objavili, ko jih prejmemo.

Policija navedbe še preverja

YPG oziroma Ljudske zaščitne enote veljajo za najpomembnejšo oboroženo kurdsko milico v Siriji, ki se skupaj z zavezniki bori zoper skrajneže Islamske države. YPG oziroma Ljudske zaščitne enote delujejo po sistemu enakopravnosti in imajo tudi ženske brigade, zavzemajo pa se za libertarno-socialistično ideologijo.

V sporočilu za javnost je YPG včeraj sporočila, da sta se Gruden kot tudi Britanec Deana Carla Evansa, ki je prav tako umrl v Siriji, pridružila revoluciji, da bi pomagala "pisati zgodovino kurdskega ljudstva". Oba naj bi se neustrašno borila v prvih bojnih vrstah in žrtvovala za zatirane v regiji.

Ali so slovenske varnostno-obveščevalne službe vedele za bojevanje Grudna v Siriji ni popolnoma jasno. Ko smo včeraj okoli 17. ure iskali odgovore o Grudnovi smrti, so na zunanjem ministrstvu in notranjem ministrstvu informacije še preverjali. Nekaj pred 22. uro pa so iz zunanjega ministrstva sporočili, da je v Siriji res umrl slovenski državljan.

Svojci so bili o njegovi smrti že obveščeni že preden je novica odjeknila v javnosti. Na zunanjem ministrstvu so danes z njimi opravili pogovor.  Smrt jih je močno prizadela in se zaenkrat ne želijo javno izpostavljati.

Policija trenutno vse navedbe, ki so jih objavili mediji, še preverja, vendar pa o vsebini iz operativno-taktičnih in razlogov varstva osebnih podatkov ter pietete do umrlih ne morejo govoriti.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • francl12 15:22 03.avgust 2016.

    no ja, če povzamemo - normalen človek s čustvi se vsekakor ne bi odločil da bo šel pobijat v drugo državo - pa čeprav z dobrimi nameni! Dejstvo pa je da morajo s temi musliji nekaj ukreniti. Tisti v Siriji ...prikaži več so še vedno manjši problem kot pa tisti, ki so prikravsali v EU. Te bi morali nemudoma izgnati - za njih nebi smeli imeti usmiljenja!!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:36 03.avgust 2016.

    Sam takega boja ne bi zmogel. Vsa čast tistim ki zmorejo.

  • JT_Thomas 13:24 03.avgust 2016.

    Družini in svojcem g. Grudna izrekam moje globoko sožalje. Človek, ki ni mogel več trpeti tega, kaj počnejo skrajneži in se ni skrival za tipkovnico, pač pa je šel tja, kjer so ga potrebovali in poskušal narediti tisto, kar je ...prikaži več prav. Globok poklon temu človeku z moje strani. Žal mi je zanj, takšne ljudi (bojim se, da..) bomo potrebovali doma. Slava mu! Počivaj v miru sonarodnjak!