Šport > Nogomet
111 ogledov

Maribor : Olimpija 0:3

debi Maribor - Olimpija
1/5
Anže Petkovšek
V 6. kolu Prve lige je bil na sporedu veliki derbi med Mariborom in Olimpijo, v Ljudskem vrtu pa so s kar 3:0 slavili gostujoči nogometaši.

Gostje so silovito pritisnili od prve minute in Jasmin Handanović je bil na resni preizkušnji, ko je v tretji minuti strel Darijana Matića z razdalje s pomočjo Marvana Kabhe zletel v njegove pesti. Martin Mimoun je po poskusu Nika Kapuna, ki je zletel v blok, kar malce prestrašil Handanovića, ko se je na robu kazenskega prostora lepo obrnil in poskusil z volejem, a je žoga zletela več kot meter mimo vrat.

Šov Hentyja v slogu Henryja

"Čaga", ki se je na Štajerskem napovedovala v zadnjih dneh, je dobila nepričakovan uvod, saj je Olimpija z drugim strelom  v okvir vrat povedla - po enostavni akciji je lepo vtekel prvi strelec kluba Ezekiel Henty, "položil" Mitjo Vilerja in Handanovića ter mirno zadel z levico. 

Nestrpni domači navijači, v zadnjih letih navajeni evropskih tekem in predstav svoje ekipe, so že zgodaj začeli žvižgati svojim ljubljencem, ki so zapravili nekaj naslednjih žog. Po eni takšnih je zapretil Henty, a je njegov strel v zadnjem hipu s sicer precejšnje razdalje ustavil Marko Šuler, "zmaji" pa so v 15. minuti izpeljali še nevaren protinapad prek Andraža Šporarja, ki pa ga je nato v kazenskem prostoru ustavil Abel Gigli.

          Preberite tudi:

 Prvi poskus proti ljubljanskim vratom je z noge katerega izmed vijoličastih zletel šele v 16. minuti, ko je z okoli 20 metrov med gostujoče navijače, ki so ga znova redno zmerjali, meril nekdanji član zeleno-belih Agim Ibraimi. Makedonec je bil v središču najbolj potrpežljive vijoličaste akcije v 20. minuti, ko pa je njegov strel znotraj kazenskega prostora poletel v blok.

V 23. minuti je Viler v kazenskem prostoru našel Gregorja Bajdeta, nekdanji član Celja pa je z glavo s težkega položaja meril kakšne pol metra mimo daljše vratnice Aleksandra Šelige. Nato pa jeznova udaril Henty, ki je s fantastičnim prodorom še drugič matiral Handanovića. Nekdanji član Milanove Primavere je s svojim prodorom začel na sredini igrišča, kjer je pustil DamjanaBoharja, nato pa opravil še z Giglijem in mimo Handanovića zadel v daljši kot za 0:2.

Nezadovoljstva domačega občinstva ni uspel pomiriti niti Ibraimi, ki je po ostrem prekršku Roka Kronavetra nad Sintayehujem Sallalichem meril s prostega strela, a je Šeliga brez večjih težav ustavil njegov poskus. Štajerci so glasno zahtevali najstrožjo kazen, ko je Matic Fink po predložku s strani potegnil Bajdeta, toda Damir Skomina ni reagiral.

Neverjetni Henty je v 35. minuti znova nanizal nekaj članov vijoličastih, a ga je Ibraimi ujel in Nigerijec je iz nemogočega položaja nato meril visoko prek vrat. Nnemoč Maribora v prvem polčasu pa je lepo nakazala tudi poteza kapetana Marcosa Tavaresa, ki je skušal v 41. minuti zadeti s "škarjicami", a je bil bližje avtu kot vratom Ljubljančanov. Šuler je v zaključku polčasa potreboval zdravniško pomoč po trku z Dejanom Kelharjem, ekipi pa sta na odmor odhajali ob žvižgih.

Maribor je iskal priključek

V prvi pravi akciji drugega polčasa je Maribor zapretil, toda Ibraimi je nato namesto strela iskal Sallalicha, ki pa mu je žoga ušla v golavt. Prekrasna akcija Tavaresa in podaja s peto Ibraimiju se je končala s slabo podajo Makedonca v sredino, kjer je pred Sallalichem izbil vseprisotni Kelhar. Dve zapravljeni žogi Dareta Vršiča in nato še Ibraimija sta Mariboru povzročili veliko težav, še posebej tista Ibraimijeva, po kateri je Mimoun z okoli 20 metrov oplazil vratnico že premaganega Handanovića v 55. minuti.

Prav kombinacija dveh nekdanjih levičarjev Olimpije je s prostega strela v 56. minuti prinesla strel Ibraimija, ki pa je z razdalje meril točno v Šeligo. Handanović je Maribor ohranil v igri, ko je Šporar visoko žogo imenitno spustil v prostor Hentyju, junak nedeljskega derbija pa je imel v 58. minuti veliko časa za razmišljanje pred nekdanjim reprezentantom, ki ga je počakal in rešil situacijo "iz oči v oči".

Bajde je v 63. minuti s strani lepo našel Sallalicha, ta pa je v padcu z glavo zgrešil cilj, toda napovedal vse več težav Šeligi. Ta je moral v naslednji minuti pri tleh ustaviti slab poskus nekdanjega soigralca Vršiča, ki je po podaji Ibraimija znotraj kazenskega prostora ustrelil s "špico". Prosti strel je v 66. minuti izvedel Vršič, ki je zadel v blok, nato pa odboj poslal v vratnico.

Po akciji tekme, ki sta jo zrežirala Vršič in Ibraimi, je Sallalich prišel do žoge in imel prekrasno priložnost za zadetek priključka, a ga je upravičeno ustavila zastavica stranskega sodnika, Izraelec pa je tudi meril mimo vrat.  Spet je bilo pred južnim golom vroče že v 74. minuti, ko Bajde ni uspel nevarneje streljati po visoki podaji v sredino, Tavares pa je ujeti "odbitek" nato slabo poslal proti soigralcem.

Izključitev Giglija in pika na i Šporarja

Upi Štajercev so morda dokončno splahneli v 77. minuti, ko je Skomina hitro pokazal izključujoči drugi rumeni karton Gigliju, ki je med preigravanjem udaril po nogi Hentyja in si prislužil pot pod prho. Nigerijec si je v 79. minuti po samostojnem prodoru pripravil strel na drugo vratnico, po odboju od enega izmed štajerskih branilcev pa je priigral kot svoji ekipi. Zelo slabo je po omenjenem kotu meril Matić, ki je preskočil Aleša Mertlja, toda z glavo povsem zgrešil cilj.

Vršič je v 81. minuti lepo prodrl po boku in v sredini zaposlil Tavaresa, ki pa je s peto zadel v blok, kapetan Maribora pa je bil nenatančen tudi po predložku iz kota Vršiča, ko je dobil skok, toda z glavo meril mimo daljše vratnice. Ljubljančani niso pokončali Maribora - to bi lahko uspelo Šporarju -, ki pa je po slabem skoku Šulerja namesto podaje vtekajočima Hentyju in Zajcu izbral nenevaren strel od daleč v 83. minuti.

Ricardo Alves je praktično sam krenil proti Handanoviću že v naslednjem napadu, toda na koncu so ga mariborski branilci prepočasnega in sebičnega (odkrival se je Šporar) ujeli. Fink je imel veliko prostora na robu kazenskega prostora, a za 0:3 v 89. minuti meril mimo prve vratnice. Kar ni uspelo Finku je le malo kasneje Šporarju, ki je prejel fenomenalno podajo Mihe Zajca na drugo vratnico, povsem samemu pa mu ni bilo težko zadeti za prepričljiv uspeh Olimpije.

Prva liga Telekom Slovenije, 6. kolo:

Krško : Krka  0:0

Domžale : Gorica  2:3 (1:1)
Morel 25., Mance 58.; Eleke 6., 56., Širok 87.

Luka Koper : Rudar Velenje  1:1 (0:1)
Palčič 48.; Kašnik 21.

Maribor : Olimpija  0:3 (0:2)
Henty 5., 27., Šporar 90.

Ponedeljek:
Celje - Zavrč

Lestvica:
1. Gorica  15
2. Olimpija  13
3. Maribor  10
4. Domžale  9
5. Krka  8
   Krško  8
7. Zavrč  5 (-1)
8. Rudar Velenje  5
9. Luka Koper  5
10. Celje  2 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.