Avto
146 ogledov

Mercedesova podznamka električnih vozil se bo imenovala MEQ

Mercedes G koncept Mercedes-Benz AG
Pri Mercedes-Benzu bodo s podznamko električnih vozil, ki se bo imenovala MEQ, izzvali Teslo Motors in tudi BMW, ki baterijske modele označuje z oznako i.

MEQ bodo, za zdaj še neuradno, nosila Mercedesova vozila, ki jih bo poganjala elektrika oziroma vodik. Mercedes po podatkih dveh neimenovaih članov Mercedesove ekipe namerava v bližnji prihodnosti predstaviti dva električna športna terenca in dve električni limuzini, piše Automotive News Europe. Za zdaj je znano, da je Mercedes registriral nazive EQ, ki se bo pojavljal v imenu modelov podznamke MEQ. Zaščitili so nazive EQA, EQB, EQX, ki bodo označevala celotno paleto novih električnih vozil.

V Stuttgartu so že junija najavili, da bodo konec septembra na avtomobilskem salonu v Parizu razkrili novo električno vozilo. To bo SUV z dosegom okoli 500 kilometrov z enim polnjenjem baterije. Mercedesova električna vozila se bodo v primerjavi s klasičnimi modeli, z motorji na notranje zgorevanje, močno razlikovali tudi v dizajnu.

Na prodaj do leta 2020

Tesla je z uspešno prodajo zmogljive električne limuzine model S dolgo vršila pritisk na proizvajalce premium vozil, pa čeprav se Američani ubadajo z "rdečimi" številkami in zamujanjem pri izročilu vozil.

Nemški premium proizvajalci vozil zdaj želijo dokazati, da znajo proizvajati električna vozila in predstavljati inovacije v povezavi „z elektriko“. Poleg tega morajo z razvojem baterijskih vozil pohiteti zaradi vse strožje zakonodaje na področju izpustov vozil. Težava je tudi ta, da so nemški vozniki zelo skeptnični do električnih vozil predvsem zaradi omejenega dosega, dolgega časa polnjenja vozil, čudnega dizajna in nekonkurečne cene v primerjavi z dizelskimi in bencinskimi modeli.

Pri Mercedesu so do zdaj električne motorje in baterije vgrajevali v že obstoječe modele, kar je cenejša rešitev od glavnega konkurenta BMW, kjer so predstavili podznamko i, s katero označujejo baterijska vozila, za njihovo proizvodnjo pa so uporabili tudi ogljikova vlakna.

Zdaj je razmerje med proizvajalcema obrnjeno. BMW naj ne bi novega "i" modela ponudil še naslednjih pet let, pri Mercedesu pa bodo svoja električna vozila nove generacije začeli prodajati še pred koncem desetletja. V povezavi z elektirčnimi vozili bo Mercedesov starš Daimler do leta 2020 ponudil električni tovornjak. Daimler je tudi obljubil, da bodo ponudili električne različice vseh svojih modelov znamke Smart.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.