• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Avtocesta

4 komentarji

Mimo Torovega enako hitro prej in potem

Že jutri v nedeljo bodo na cestninski postaji Torovo pričeli s postavljenjem zapore, v ponedeljek pa z odstranjevanjem betonskih otokov. Gorenjci pozor, pričakujejo se zastoji. Predpisana hitrost mimo postaje po odstranitvi bo 60 km/h - tako kot doslej.

A. L. / Torovo

 

Cestninska postaja Torovo je med najbolj obremenjenimi v državi, saj jo dnevno v povprečju prevozi 40.417 vozil. (Foto: Anže Petkovšek)

Po vzoru cestninske postaje Log, ki je za vinjetna vozila "padla" pred kratkim, bo Dars pričel z odstranjevanjem betonskih otokov še na čelni postaji Torovo na gorenjski avtocesti, predvidoma v prihodnjih tednih do zime bo sledilo preurejanje še ostalih čelnih postaj po Sloveniji.

Kot pojasnjujejo na Darsu, bodo na Torovem odstranili sredinski otok in otok levo ob sredinskem otoku v smeri Ljubljana - Kranj. Tako med postavitvijo zapore kakor tudi med samimi deli bosta za prehod vinjetnih vozil prek postaje še vedno omogočeni po dve stezi v vsako smer. Cestninjenje tovornih bo potekalo brez sprememb obstoječe prometne ureditve, razen v smeri iz Ljubljane proti Kranju, kjer bo ostala zaprta tudi ena kombinirana steza.

Pričakujte zastoje

Med opravljanjem del je zlasti v konicah možno pričakovati tudi zgostitve in zastoje, opozarjajo na Darsu, zato se že v ponedeljek zjutraj velja od doma proti osrednji Sloveniji odpraviti kakšno minuto prej. V primeru ugodnih vremenskih razmer bodo dela zaključena do 5. oktobra.

Predpisana hitrost ista prej in potem

Dars poziva voznike, da se med opravljenjem del med vožnjo mimo postaje držijo najvišje predpisane hitrosti, ki je "še vedno" 40 km/h. Po končani preureditvi v okviru prve faze bodo vinjetna vozila prek nje lahko vozila po dveh vinjetnih pasovih v vsako smer vožnje 60 kilometrov na uro.

To pa je hitrost, ki bo enaka tisti, ki jo prometna signalizacija mimo Torovega predpisuje že sedaj. Kot smo pred časom pisali, so namreč avtorji zakonodaje s takratnega prometnega ministrstva zavrnili tolmačenje Darsa, da horizontalne (talne) oznake neposredno pred betonskimi otoki hitrost znižujejo na 40 km/h. Za voznike je to kvečjemu priporočena hitrost, veljavna pa z vertikalnim prometnim znakom predpisana omejitev, ki je za vozila z vinjetami 60 km/h.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (4)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima