Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Miniaturni greh hotelirja Zorana

Ugodna, udobna in preverljiva nastanitev z nekaj luknjami, kar se tiče prilagojenosti slovenski zakonodaji.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Airbnb je od ustanovitve zrasel po principu Facebooka: na videz preprosta ideja se je razrasla v gromozanski biznis. Kdor se "preklika" skozi stanovanja v San Franciscu, Parizu, Carigradu pa tudi v Ljubljani, bo navdušen. Če potujete v paru je udobje stanovanj, ki s svojo ceno konkurirajo hostlom, neprimerljivo večje. Za kak evrov več pa je na voljo pravi luksuz, hkrati pa povsem osebna izkušnja, saj spoznate še lokalnega gostitelja in si zagotovite nasvete iz prve roke. V nekaj letih delovanja so izpilili tudi uporabniško izkušnjo. Najemodajalci uporabljajo različne politike odpovedi - nekateri gostom dovolijo, da svoj obisk brez finančnih posledic odpovedo le dan prej, drugi do pet ali do sedem dni pred prihodom. V nekaterih državah Airbnb gostitelju zagotavlja zavarovanje v vrednosti do enega milijona ameriških dolarjev za morebitne, ali kot navajajo sami, redke primere, ko gost povzroči škodo. Slovenije na tem seznamu sicer še ni.


Čarovnice. Če povzamem: storitev mi je všeč, četudi je njena ureditev nekoliko vprašljiva. Slovenski najemodajalci najverjetneje v večini ne plačujejo davka od oddajanja premoženja v najem, niti najbrž niso registrirani kot hotel, apartma ali kaj podobnega, da bi prijavljali dohodek od dejavnosti. Toda najemodajalci pri Airbnb niso prvi, ne zadnji, ki ne sklepajo pogodb s svojimi "podnajemniki". Če bi jih preostro obsodili, bi nam očitali lov na čarovnice. A naj kljub temu citiram nadvse simpatično misel enega od bralcev, ki je med komentarji pod člankom zapisal: "Če je za sodišče pretrd oreh podkupovanje Zorana v Bruslju, bo pa enostavnejši primer utaja davkov."

Komentar se nanaša na članek Hotel pri vas doma.

Komentarjev 1
  • ocean 18:32 05.avgust 2013.

    Me pa prav zanima, če so davkarji kaj odreagirali na ta članek. Ne gre samo za utajo davkov najemodajalcev. Gre tudi za utajo davkov od provizije, ki jo ta agencija internetno iztrži z posredovanjem sob in stanovanj. Ali so pridobili ...prikaži veči dovoljenje za trženje v Sloveniji pa mi ni potrebno vprašati. Potrebno bo na naslednjih volitvah izvoliti nove ljudi iz novih strank, ki bodo vse te anomalije v naši družbi z lahkoto odpravili.