Slovenija
61 ogledov

Ministrica bi sprejela stara starša

Otroško igrišče Profimedias
Podporniki starih staršev, ki jim je CSD Velenje odpeljal vnuka, bodo pred ministrstvom zahtevali spremembo zakonodaje, po kateri bi o rejništvo moralo odločati sodišče in ne centri za socialno delo.

Pred stavbo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo ob 15. uri shod podpornikov starih staršev od katerih je CSD Velenje odpeljal vnuka, stara tri in pet let in ju namestil v rejniško družino. 

PREBERITE ŠE: 

Ministrica Anja Kopač Mrak je na pogovor pripravljena sprejeti stara starša in njuna zastopnika. Za STA so pojasnili, da za pogovor s starima staršema sicer še niso dogovorjeni, da pa ju je ministrica pripravljena sprejeti, če bosta prišla v Ljubljano.

Predsednik sveta Vaške skupnosti Pameče – Troblje Andrej Breznik je za Radio Slovenija povedal, da starih staršev v Ljubljano najverjetneje ne bo, ker sta zelo utrujena in prizadeta. 

Predali bodo 3000 podpisov

Organizatorji protesta, ki nameravajo ministrici posredovati tudi 3000 podpisov, ki so jih zbrali sokrajani v podporo starima staršema, poudarjajo, da bo protest namenjen podpori vsem babicam in dedkom ter njihovim vnukom. 

varuhinja človekovih pravic | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer nepravilnosti v postopku odvzema otrok starim staršem sicer ni ugotovila, je pa pozvala ministrstvo, da spremeni zakonodajo, ki bo določila pravni status staršev in ostalih sorodnikov, kot je to urejal zaradi drugih razlogov zavrnjeni družinski zakonik. 

O rejništvu naj odloča sodišče, ne CSD

Po oceni varuhinje bi moralo o rejništvu odločati sodišče in ne centri za socialno delo, na kar že nekaj časa opozarjajo kritiki obstoječe ureditve. Na ta način bi imela stara starša tudi možnost pritožbe. 

Bratca, stara tri in pet let, sta od umora njune mame decembra lani živela pri dedku in babici na Koroškem, dokler jih CSD ni odpeljal neposredno iz vrtca brez vednosti starih staršev ter ju namestil k rejniški družini. 

Varuhinja ocenjuje tudi, da bi lahko "odvsem otrok izvedli tudi na primernejši način". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • CAT 12:09 11.april 2016.

    Z njimi se ukvarja samo zaradi tega, ker je zadeva medijsko podprta...drugače jih še povohala nebi...Enkrat bo prišlo vse na plan kaj počno na CSD...

  • mph 10:18 11.april 2016.

    Predvsem pa naj o rejništvu ne odločajo morilci, ki so otroke oropali mame in otroštva.

  • Papaja Popi 09:51 11.april 2016.

    Stara starša bi se morala z njo pogovarjati samo preko odvetnika, oziroma iti z njo na pogovor z njim, da jo takoj utiša, ko bi začela z pravnimi nesmisli.Predvsem pa bi morala odstopiti, če ne zna urediti razmere na ...prikaži več CSD.Kalimero pa razmere spet izkorišča sebi v prid, ker ni na dnevnem redu več emigrantov.