Slovenija
165 ogledov

Varuhinja človekovih pravic: Kršenja pravic otrok ni bilo

varuhinja človekovih pravic Saša Despot
"Otroka sta bila odvzeta očetu. S tem je CSD seveda ravnal v korist otrok," ugotavlja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Čeprav so otroka dejansko odpeljali starim staršem, pa je oče edini živi roditelj z roditeljsko pravico in je tudi dal soglasje za oddajo otrok v rejništvo. Argumenti, zakaj stara stara nista dobila pravice do rejništva pa so, kot pravijo pri varuhinji "tehtni".

Varuhinja človekovih pravic je od CSD prejela, kot navaja, zelo obširno dokumentacijo CSD Velenje na podlagi katere je ugotavljala, ali je bila v postopku upoštevana največja korist otrok.

Zakaj očetu niso odvzeli roditeljske pravice?

"Varuh na podlagi informacij, ki jih je pridobil v zvezi z obravnavano zadevo, ne ugotavlja kršitev pravic obeh otrok, ki sta bila z odločbo CSD Velenje dne 21. 3. 2016 odvzeta očetu, poudarjam očetu, in 30. 3. nameščena v rejniško družino. Pri tem Varuh na podlagi podatkov, ki mu jih je posredoval Center, ocenjuje, da bi bila namestitev otrok v rejniško družino mogoča tudi brez odvzema, saj je oče otrok – kot edini živi roditelj, v postopku že podal takšno soglasje. Kljub hudemu kaznivemu dejanju, katerega je oče osumljen, mu namreč roditeljska pravica (še) ni bila odvzeta, zato Varuh priporoča, da Center preuči potrebo po takšnem postopku, zlasti z vidika največjih koristi obeh otrok," pravi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Varuh sicer nima pristojnosti, da bi spreminjal odločitev CSD. "Edini, ki je v o namestitvi v rejništvo lahko soglašal, je  bil oče, ki je edini živi roditelj, v času postopka namreč skrbništvo ni bilo prenešeno na stara starša," dodaja Nussdorferjeva. O tem smo poročali tukaj: 

"Otroka sta bila torej odvzeta očetu, nameščena k rejnikom, ki to še nista bila in odpeljana starim staršem. Stari starši so tako nekje v praznini," pravi Nussdorferjeva, ki ministrstvo poziva, naj spremeni zakonodajo, ki bo določila pravni status starih staršev in ostalih sorodnikov, kot je bil določen v zavrnjenem družinskem zakoniku. O rejništvu bi moralo odločati sodišče, tako bi imela tudi stara straša možnost pritožbe.

"Odvzeli bi jo lahko na lepši način"

Bratca, stara tri in pet let, sta bila od umora njune mame decembra lani živela pri dedku in babici na Koroškem. CSD, ki je menil, da rejništva še ne moreta izvajati je otroka, po tem, ko stara starša nista prišla na dogovorjeno srečanje z rejniško družino, ter prekinila sodelovanje s CSD, odpeljal neposredno iz vrtca brez vednosti starih staršev in ju namestil k rejniški družini.

"Odvzem otrok bi se lahko izvedel tudi na primernejši način. Otroka sta imela že dovolj travm, smrt matere, življenje pri dedku in babici, kjer sta hodila tudi v vrtec in navezala stike. Dodatnih travm ne potrebujeta," pravi varuhinja. "V vrtcih in šolah so tudi drugi otroci, ki opazujejo dogodke v zvezi s svojimi sovrstniki in se upravičeno sprašujejo, kam sta dva od njih nenadoma izginila. Tudi morebitna pojasnila ne morejo v celoti odpraviti občutka nelagodja ali pa celo strahu otrok in staršev pred takšnimi dogodki, celo vznemirjanja širše javnosti."

Nussdorferjeva meni, da bi bilo potrebno čim prej realizirati stike med starima staršema in vnukoma, kar bi po mnenju Nussdorferjeve tudi pomirilo celotno situacijo.

Argumenti zaradi katerih stara starša otrok nista dobila v rejništvo, so "tehtni"

Ker gre za varovanje osebnih podatkov, tudi Nussdorferjeva in njen namestnik Tone Dolčič nista mogla pojasniti, kaj so tisti razlogi zaradi katerih stara starša nista dobila rejništva. "V dokumentaciji smo našli razloga zaradi katerih otroka nista bila dodeljena starim staršem. Gre za tehtne argumente, razlogi pa niso, to moram poudariti, niti v starosti, niti v bivanjskih razmerah," pravi Dolčič, ki tudi meni, da stara starša razloge poznata.

Ministrica Anja Kopač Mrak je medtem napovedala, da se bo zaradi tega primera obrnila na informacijsko pooblaščenko. Zaradi zgodb, ki se pojavljajo v javnosti, bo informacijsko pooblaščenko zaprosila, da pregleda dokumentacijo in pove, katere informacije se sme objaviti. CSD družino, pri kateri gre po besedah ministrice za "kompleksno problematiko" obravnava od leta 2009, še preden sta bila dečka rojena.

Tudi izredni nadzor socialne inšpekcije ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pri postopku namestitve otrok v rejniško družino nepravilnosti ni ugotovila.

Stara starša napovedujeta, da ne bosta odnehala v prizadevanjih, da otroka dobita v rejništvo. Njun odvetnik je napovedal, da bo, če starša dovoljenja za rejništvo ne  bosta dobila, sprožil sodni spor.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 96
  • Boris Odreitz 21:16 09.april 2016.

    Kreteni če mene vprašate bi te izvoljene že zdavnaj ndal pod giljotino da ne bodo več srali nikjer !

  • Boris Odreitz 21:12 09.april 2016.

    Tam bi morala kri že zdavno ven stečt saj je le žletnoba !

  • macola 15:26 09.april 2016.

    Trenutnih jaz zagotovo NE! So jih pa bumbarji-ovce, ki padajo na "nove obraze"....oz. zgoraj omenjeni "rdečkarski podmladek" so izvolili levaki, ki živijo še v gmajni in lazijo po Dražgošah....