Slovenija
68 ogledov

Roditeljsko pravico ima še vedno oče

Lačen otrok Profimedias
Socialna inšpekcija je po neuradnih podatkih ugotovila, da je velenjski CSD ravnal v korist otrok, ko jih je premestil k rejniški družini. Podrobnosti bodo znane jutri dopoldne. Stike z otroki pa bo lahko ohranjal tudi oče v zaporu.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi ministrica Anja Kopač Mrak, bodo jutri dopoldne predstavili izsledke izrednega nadzora, ki ga je zaradi napotitve dveh dečkov v rejniško družino, odredili v petek. Po neuradnih informacijah je nadzor pokazal, da je center ravnal strokovno in zakonito. Stara starša bosta lahko z otrokoma imela stike in z njima preživljala konce tedna.

Kot je znano, sta bratca, stara tri in pet let, od umora njune mame decembra lani v Velenju, živela pri starih starših na Koroškem, oče, ki je osumljen umora matere pa je v priporu.

Očetu roditeljska pravica ni odvzeta, pač pa je zadržana

"Dejstvo, da je oče osumljen kaznivega dejanja, da zoper njega teče kazenski postopek oziroma, da je pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, samo po sebi ne pomeni omejitve roditeljske pravice. V kolikor je očetu odvzeta prostost, pa je le-ta zadržan izvrševati roditeljsko pravico," zakon pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Stiki med prestajanjem zaporne kazni

Pristojni center za socialno delo tako otroka, ki nima staršev oziroma za katerega starši ne skrbijo, postavi pod skrbništvo."Stiki med otrokom in staršem, ki je na prestajanju zaporne kazni, potekajo v skladu z dogovorom, sklenjenim pred centrom za socialno delo. O morebitnem odvzemu stikov odloči pristojno sodišče," še dodajajo na ministrstvu.

Po prestani kazni - roditeljska pravica spet popolna

Ne le koroška dečka, tudi štiriletni in desetletni otrok sta od minulega petka brez mame, oče pa je v pridržanju. Spomnimo, 39-letni moški je v petek pred celjskim nakupovalnim centrom krvavo in pred očmi štiriletnega sina, ubil svojo partnerko, 33-letnico iz Dominikanske republike. "Otroka sta nameščena v varno okolje in je za njiju poskrbljeno," pojasnjuje direktorica celjskega CSD Olga Bezenšek Lalić

Kako bodo urejali skrbništvo, zaenkrat ni jasno. Bo pa po vrnitvi iz zapora, tako kot tudi v primeru koroških dečkov, CSD ocenil, ali oče izpolnjuje pogoje, da bo lahko skrbel za otroka.  "Glede na zakonodajo starš, ki je zadržan v izvrševanju roditeljske pravice, lahko po prestani kazni zapora  - odvisno od vrste kaznivega dejanja, zaradi katerega je prestajal kazen zapora - roditeljsko pravico izvršuje v celoti,"  pojasnjuje direktorica Celjskega CSD.

PREBERITE ŠE: 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • maresem 08:44 06.april 2016.

    Prekleta banda birokratska... še se boste skrivali zaradi svojih sramotnih potez.

  • McBobo 07:52 06.april 2016.

    Ali to, ali pa v tujini ilegalno pripraviti domovanje, ugrabiti otroka nazaj in se odseliti za vedno iz tega bananistana.

  • Pepa 06:48 06.april 2016.

    Da se meni to zgodi, gre Lidija z menoj!