Slovenija
19 ogledov

Prepoved avtorskih pogodb RTV-ja "ne zadeva"

Kalinov Deček s piščaljo pred vhodom v stavbo RTV Slovenija. zurnal
Na ministrstvu Žige Turka menijo, da RTVS ne spada med tiste, ki bi jih zadevala vladna prepoved novega sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb.

Vlada bo sicer o tej tematiki po besedah direktorja vladnega urada za komuniciranje Anžeta Logarja razpravljala že ta teden, predvidoma pa tudi prihodnji teden. Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji pozval vlado, naj vnovič preuči svoj sklep glede prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju. Dosledno upoštevanje vladne prepovedi bi namreč onemogočilo izvajanje javne službe po zakonu o RTVS, so opozorili.

Seznam na vladi še ta teden

Po napovedih generalnega direktorja RTVS Marka Fillija bi lahko posledice te prepovedi na RTVS čutili kmalu, zaradi tega bi namreč lahko odpadale oddaje in nastala bi programska škoda. Vodstvo RTVS je zato prejšnji teden na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka naslovilo dopis, v katerem ga opozarjajo, da bo zaradi prepovedi delovanje RTVS zelo okrnjeno.

Vlada bo po Logarjevih besedah seznam področij, kjer so dela po avtorskih oziroma svetovalnih pogodbah nujna za njihovo delovanje, obravnavala že ta teden na seji. Ministrstva morajo namreč v 14 dneh od sklepa vlade pripraviti te sezname, na podlagi katerih bo vlada potem odločala o morebitnih izrecnih dovoljenjih za sklepanje takšnih pogodb. Rok se izteče v četrtek, zato bo vlada verjetno te sezname obravnavala še prihodnji teden, je pojasnil Logar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.