Slovenija
420 ogledov

Ministrstvo za delo ponovno napoveduje: Zaprosiš enkrat in nikoli več

Obrazec za otroški dodatek Žurnal24 main
Po tem ko je ministrstvo za delo že leta 2014 obljubljalo, da ne bo treba več vsako leto na CSD oddajati vlog za vrtec, otroški dodatek ali štipendijo, naj bi se to že letos uresničilo tudi v praksi.

Po vzoru dohodninskih izračunov naj bi konec letošnjega leta upravičenci do socialnih transferjih, o katerih se odloča vsako leto znova, dobili avtomatizirano odločbo kar na dom. S tem naj bi se tudi končalo vsakoletno izpolnjevanje in oddajanje vlog na centre za socialno delo (CSD) za otroške dodatke, državne štipendije in znižanje plačil za programe vrtcev.

Vsak bo moral tako le prvič vložiti vlogo, nato pa naj bi mu CSD vsako leto s 1. septembrom ali ob spremembi okoliščin izdal novo odločbo. V primeru, da posameznik informativni odločbi ne bo ugovarjal, bo odločba postala pravnomočna. V primeru ugovora bo center za socialno delo izpeljal ugotovitveni postopek kot do sedaj in izdal odločbo na prvi stopnji.

Stranka bo imela tudi možnost, da pisno odreče soglasje za izdajo avtomatične odločbe.

Manj birokracije le za državljane, ne pa tudi za socialne delavce?

"Namen informativne odločbe je razbremeniti stranke vlaganja vlog za 'podaljševanje' pravic z izdajanjem odločb po uradni dolžnosti in razbremenitev centrov za socialno delo izdajanja navedenih odločb z avtomatiziranim izdajanjem 'informativnih odločb'," so pojasnili na ministrstvu za delo. Za lažjo predstavo, kako velik obseg dela za centre predstavljajo le odločbe: leta 2015 so centri izpeljali nekaj več kot 400.000 postopkov za več kot 250.000 družin. Le desetina postopkov ni pozitivnih.

Direktorica CSD Kočevje Katarina Hiti je povedal, da zmanjšanja dela na račun avtomatiziranja odločb za uveljavljanja pravic iz javnih sredstev sicer ne pričakujejo, saj se bodo tako kot do zdaj številnim zaradi spreminjanja okoliščin, na primer izguba ali pridobitev dohodka ali izguba nadomestila na zavodu, morali tudi med letom izdajati nove odločbe. "V Kočevju je tega veliko in ljudje aktivno iščejo zaposlitev. Mislim, da bo tudi s tem kar nekaj dela, koliko natančno pa se bo šele s časom pokazalo," je izpostavila še Katarina Hiti.

Novost informativnih izračunov, ki naj bi pravno podlago za informativne odločbe pripravil v zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, pa je le en del napovedane reorganizacije centrov za socialno delo, ki jo ministrica za delo Anja Kopač Mrak načrtuje še v tem letu.

Reforma centrov za socialno delo naj bi bila predvsem organizacijska. Ohranili bi obstoječih 62 centrov, pri čemer pa naj bi jih 16 dobilo poseben regijski status, kjer bi upravljali pravne, finančne in računovodske zadeve ter informatiko za vse lokalne enote CSD v regiji. Vključevali naj bi tudi regijsko interventno službo in že ostoječe krizne centre.

Komentarjev 5
  • Boris Odreitz 12:20 06.marec 2017.

    kaj na črno delaš ? in kako si prišel do službe Stric, teta ata brat -Familija aha kaj pa delaš ? Koliko zaslužiš ?Kje delaš ? kak je tvoj poklic ? A lahko dokažeš da ni na tem ...prikaži večem delovnem mestu kakih tvojih sorodstvenih vezi ali kakih drugih ?Ja no fajn potem si pa srečkovič. Aja kje delaš kje, kje živiš . nič ne poveš ?Najverjetneje se tebi žvižga za druge A si član kake stranke? katera je tvoja favoritizirana stranka ?

  • izRODEk 23:42 04.marec 2017.

    MDDSZ pod okriljem SD Socialnih demokratov že desetletje tava in preizkuša nove in nove principe, kar jasno kaže na to, da jim še deset doktoratov ne pomaga, saj v sebi nimajo človečnosti temveč le željo po izpolnitvi v karieri.Vmes ...prikaži več pa se dogajajo celo človeške žrtve (samomori) zaradi odločitev norcev, kot je Anja Kopač Mrak.Če v desetih letih ta neuravnovešena norica ni uspela vzpostaviti socialnega sistema, ki bi deloval je jasno, da bi moral poizkusiti še kdo drugi.Ampak, 5 tisoč evrov neto plače in kariera ni nekaj, kar se kar tako prepusti drugemu, kajneda Anja... ti nisi človek - ti si birokratska pošast!Uboga tvoja otroka, ker imata takšno mamo!

  • milek 19:22 04.marec 2017.

    ti si lena baba. Jest si denar sam zasluzim, pa ne rabim nobene socialne, pa otroških.