Slovenija
23 ogledov

Ministrstvo za fianance proti uvedbi tobačnega centa?

cigarete Shutterstock
Na temo nove tobačne zakonodaje danes poteka sestanek med finančno ministrico Matejo Vraničar Erman in zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc. Glavna tema: uvedba tobačnega centa.

Tobačni cent, ki ga ministrstvo za zdravje predlaga v novi protitobačni zakonodaji, predstavljeni letos spomladi, naj bi znašal pol evra.

Predlagano je, da bi se od vsakega prodane škatlice cigaret, oziroma 30 gramov rezanega tobaka, pobralo 50 centov. Z zbranim denarjem, oziroma tobačnim skladom, bi upravljajo ministrstvo za zdravje, namenjalo pa naj bi ga v preventivne programe varovanja in krepitve zdravja ter spodbujanja zdravega načina življenja ter za izvajanja javne službe obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo opravlja zavod za zdravstveno zavarovanje.

Cigarete bi se podražile

Tobačni cent bi plačevali proizvajalci, uvedba nove dajatve na cigarete pa bi te najverjetneje podražila."Če bo uveden tobačni cent, se bodo tobačni izdelki po vsej verjetnosti, če se ne bo znižala marža, kar je malo verjetno, podražili. To spet pomeni slabšo dostopnost do cigaret za mlade," pravijo na ministrstvu.

Podražitev cigaret pa je poleg uvajanja enotne embalaža po mnenju mnogih ukrep, ki lahko doseže ravno nasprotni učinek, kot želijo snovalci zakona - razrast črnega trga in prodajo še bolj strupenih tobačnih ponaredkov.

Uvedbi davčnega centa kot kaže ni naklonjena niti nova ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. "Načeloma takšnim rešitvam nasprotujem," je povedala v izjavi za Radio Slovenija. Glavni pomislek je padec prodaje cigaret zaradi višje cene, kar bi znižalo davčni izplen.

Preberite še: Bodo mestni redarji preverjali kje kadite?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:26 27.september 2016.

    bolj dražijo cigarete bolj so bosanci bogati,domač tobak razstura ,pa če kupljen tobak ponujajo za pol manj kot do sedaj pa ga več ne kupim.drgač pa si država pljuva v lastno skledo in nič dugega,sicer pa nič novega

  • Avatar Leon
    Leon 15:53 26.september 2016.

    Bodo pa za nekadilce uvedli davek na vso hrano za ovce ! Najmanj 100% predlagam !

  • Avatar Leon
    Leon 15:51 26.september 2016.

    Današnji dvig cen goriv in predviden dvig cen cigaret in alkohola govorijo ,da država nujno potrebuje denar za nastavitev novih beguncev ! Slovenci smo tretjerazredna raja v RS !