Šport
26 ogledov

Miši grozijo najboljšim atletom

Justin Gatlin med tekom v Estoniji. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Svetovna protidopinška agencija (WADA) bo razmislila o daljših suspenzih za športnike, ki so jemali prepovedane substance, če se bo potrjena študija o dolgotrajnosti uporabe steroidov.

Pri Wadi so z veliko pozornostjo prebrali študijo profesorja Kristiana Gundersena z univerze v Oslu, ki pravi, da nekatere snovi pomagajo športnikom tudi po preteku suspenza. Svoje ugotovitve je utemeljil s poizkusi na laboratorijskih miših. 

"Potrebujemo dokaze, da to drži tudi za ljudi. Šele potem lahko na to reagiramo," je dejal direktor znanosti pri Wadi Olivier Rabin. V študiji je sicer zapisano, da lahko mišice ohranijo prednosti, ki jim jih dajejo anabolični stereoidi, tudi desetletja po zaužitju prepovedanih poživil.

To bi predstavljalo veliko težavo pri trenutnih kaznih, saj tisti, ki jih prvič ulovijo pri dopingu, redko dobijo daljši suspenz kot dve leti. "Če se bo študija izkazala za verodostojno, bomo to takoj predstavili svojim članom in posameznim odborom. Kasneje se bomo odločili, ali je treba spremeniti pravila," je še dejal Rabin in dodal: "Veliko reči lahko storimo z miši, ki jih s človekom ne moremo. Pri miših lahko na primer odpravimo nekatere bolezni, ki jih pri ljudeh ne moremo. Obstaja velika razlika. Študija še ne pomeni, da to velja tudi za človeka."  

Pri Wadi menijo, da bo za podrobnejše ugotovitve treba počakati še dve ali tri leta, poizkuse pa je moč ponavljati z novimi in novimi elementi. Če bodo rezultati pozitivni tudi za ljudi, se bodo znova pod drobnogledom na primer znašli tudi že prej suspendirani Justin Gatlin, Tyson Gay in Dwain Chambers. Dvaintridesetletni Gatlin, suspendiran je bil že dvakrat, je poleti tekel najhitrejša časa v zgodovini na 100 in 200 metrov med sprinterji, ki so že dopolnili 30 let.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.