Šport > Košarka
153 ogledov

Mlade košarkarice pred EP pri predsedniku

Košarkarice do 18 let, Borut Pahor
1/5
KZS/alesfevzer.com
Predsednik Slovenije Borut Pahor je sprejel slovensko košarkarsko reprezentanco deklet do 18. let in vodstvu Košarkarske zveze Slovenije predal listino o častnem pokroviteljstvu evropskega prvenstva do 18. let, ki bo potekalo v Celju od 30. julija do 9. avgusta 2015.

"Slovenija se tradicionalno izkazuje kot odličen organizator športnih prireditev, zato ni dvoma, da bo tudi v Celju lepo. Draga dekleta želim vam veliko športnih uspehov," je kašarkaricam zaželel predsednik republike.

Dekleta so Borutu Pahorju v zahvalo in spomin podarile dres slovenske reprezentance, kapetanka Alma Potočnik pa se je na povabilo predsednika republike podpisala tudi na zastavo slavnih, ki jo predsednik republike vihti na športnih prireditvah. "S ponosom bomo zastopale barve Slovenije in zagotavljamo vam, da se bomo borile po naših najboljših močeh," je povedala kapetanka.

Za izredno nadarjeno generacijo deklet, večine rojenih leta 1997, se EP v dvoranah Zlatorog in Golovec začenja v četrtek, 30. julija. Slovenska vrsta bo v prvem delu zaigrala v skupini C, skupaj s Srbijo, Madžarsko in Belgijo. Vse slovenske tekme se bodo začele ob 18.30, vstop nanje, kot tudi na vse ostale obračune, pa bo prost.

Slovenija letos še šestič zapored nastopila med najboljšimi 16 evropskimi reprezentancami deklet do 18 let. Največji uspeh je dosegla leta 2010 v Popradu na Slovaškem, ko je ekipa z nekaterimi današnjimi članskimi reprezentantkami (Nika Barič, Tina Jakovina, Eva Rupnik, Rebeka Abramovič) segla po 4. mestu in si s tem priborila tudi nastop na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki je leto za tem potekalo v Čilu. Med elito se je naša vrsta prebila leta 2009, ko je v izraelskem Eilatu v diviziji B osvojila srebrno kolajno. Ekipi je do obeh uspehov popeljal trener Damir Grgič.

"Ta dekleta so resnično nadarjena. Zadnjih šest let ta reprezentanca nastopa med 16-člansko evropsko elito. Zadnjih 10 let se mlajše slovenske ženske reprezentance borijo za najvišja mesta, tudi letos pa se bomo borili po najboljših močeh. Dekleta si zaslužijo pohvale, saj na treningih trdo delajo. To kažejo tudi rezultati na pripravljalnih tekmah. Upam, da bodo ti primerni tudi na evropskem prvenstvu. Nedvomno je, da bomo na parketu puščali srce," je ob sprejemu dejal Grgič.

Dogodek so s svojo prisotnostjo počastile tudi aktualne in nekdanje reprezentantke slovenske košarke Mojca Markovič, Nataša Haskić, Eva Komplet, Katja Temnik ter Špela Eržen in nekdanji reprezentant Slavko Kotnik ter aktualni Nebojša Joksimović.