Slovenija
68 ogledov

Mlade mamice nezaželene

Mama z otrokoma Pixsell
Služba. Ker mati dveh otrok ne dobi subvencije, je nočejo zaposliti.

“Sem mlada mamica z dvema otrokoma in takih nihče ne mara. Smo menda kar naprej na bolniški, ne moremo delati cele dneve pa vsako soboto in nedeljo ...” iskanje zaposlitve opisuje 31-letna bralka. Trenutno spet išče službo, kot diplomirana ekonomistka pa je v zadnjih šestih letih nabrala dve leti delovne dobe.

Na zadnjem razgovoru za službo jo je delodajalec vprašal, kakšno subvencijo mu lahko prinese z zavoda, če jo zaposli za eno leto. A takšne subvencije za starše ni.

Mladim 483 evrov

“Za subvencijo moraš biti mlajši od 30 let, starejši od 50, več kot eno leto brezposeln ali invalid,” je razočarana bralka. Zanjo bi prišla v poštev le subvencija za samozaposlitev, ki pa je po njeni oceni prenizka: “Če se samozaposliš in prevzameš vse tveganje, si na mesec vreden manj kot 200 evrov.” Mlajši od 30 let po javnem razpisu Prvi izziv pa delodajalcu na mesec prinesejo povprečno 483 evrov. “Toliko je govora o nataliteti, da se demografsko staramo. Nihče pa ne pomisli, da bi podprl mlade starše, ki si želijo samo službe, da lahko nahranijo otroke,” je ogorčena.

Vezani na EU-zakonodajo

“Ministrstvo lahko v okviru ukrepov aktivne politike zaposlovanja (APZ) spodbuja zaposlovanje določenih skupin iskalcev zaposlitve, katerih zaposlitev je ogrožena,” so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Pri oblikovanju programov APZ upoštevajo trenutno stanje na trgu dela, zavezani pa so pravilom državnih pomoči, ki izhajajo iz zakonodaje Evropske unije (EU).

“Programa subvencije za mlade in spodbujanje samozaposlovanja težko primerjamo,” pravijo na ministrstvu. Mladi so po njihovih besedah v današnjih kriznih razmerah zelo izpostavljena skupina na trgu dela, zato so prav zanje pripravili program Prvi izziv z višino subvencije, ki bo delodajalce pritegnila k njihovemu zaposlovanju. “Subvencija za samozaposlitev pa predstavlja vrsto spodbude za odločitev posameznika za samostojno podjetniško pot,” dodajajo.

Komentarjev 45
  • sprehajalec 23:06 09.oktober 2012.

    Kot so včasih šopali, na slovenskih tleh slovenski gospodar in lastnik. Po 20 letih se izkaže, da tisti ki so tu in ne na Kajmanskih nimajo posluha za mlade mamice. Tujec pa bi ga morda imel, za 4 ...prikaži več ure dnevno, kot drugod severno. Problem je torej v Slovenskem gospodarju.

  • damchy 21:41 09.oktober 2012.

    Glede izobrazbe vzamem nazaj, za očeta mi je zelo žal, tu se opravičujem, glede službe si pa potem imela veliko, veliko srečo, enako lahko rečem zase, vendar je pa moja soproga nima! :-(

  • damchy 21:38 09.oktober 2012.

    Se strinjam! Tu je kriva država.