Šport
19 ogledov

Lorenzo slavil na Rossijevem dvorišču

Marc Marquez Jorge Lorenzo MotoGP
1/7
EPA
Španec Jorge Lorenzo je zmagovalec šeste dirke svetovnega prvenstva 2016.

Na preizkušnji v italijanskem Mugellu je Jorge Lorenzo v elitnem razredu motoGP za zmago v ciljni ravnini prehitel rojaka Marca Marqueza (Honda), tretji je bil Italijan Andrea Iannone (Ducati). Za razočaranje domačih navijačev je poskrbel italijanski zvezdnik Valentino Rossi, ki je začel s prvega mesta, se potem boril za vodstvo z moštvenim sotekmovalcem Lorenzom za vodstvo, a na polovici dirke odstopil zaradi odpovedi motorja.

Dogajanje v "deželi Valentina Rossija", navijačev se je zbralo več kot 100.000, kjer je prevladujoča barva rumena, prevladujoča številka pa 46, je imelo danes dva vrhunca. Prvega sredi dirke, ko so se sanje Rossija o dobri uvrstitvi na domači dirki končale v belem dimu, potem ko je njegov motor odpovedal in je lahko italijanski veteran le še zapeljal na rob steze, v bokse pa se je vrnil kot sopotnik na skuterju.

Pred tem se je z Lorenzom boril za vodstvo, njegov moštveni sotekmovalec je odlično stratal in "doktorja" takoj spravil ob prvo mesto, ki si ga je ljubljenec navijačev s težavami prigaral na sobotnih kvalifikacijah. Rossi je v več zaporednih krogi poskusil priti mimo njega na istem mestu, ob zaviranju na koncu ravnine, vendar ni bil uspešen. Njun boj pa je izkoristil Marc Marquez, ki se je počasi začel približevati.

Po predčasnem slovesu Rossija tako ni bilo troboja za zmago, a Marquez je bil odločen, da bo dvoboj s španskim rojakom nadvse napet. Takšen je bil tudi tisti za tretje mesto med Iannoenejem, Danijem Pedroso in Andreo Dovizisoom, toda Španca na prvih dveh mestih sta z dramatično končnico dirke prekosila vse drugo dogajanje.

Marquez je z drugega mesta prvič skušal priti do vodstva v 20. krogu, toda po zaviranju se je uštel in spet zaostal; napadel je krog pozneje na istem mestu, tam, kjer je že prej poskušal Lorenza prehiteti Rossi, tokrat pa je bil uspešen. A se Lorenzo ni predal, v zadnjem krogu sta se še dvakrat zamenjala v vodstvu. Ko je že kazalo, da bo Marquez ostal spredaj, je pri izhodu iz zadnjega zavoja Lorenzo pospešil in pred ciljno črto za pol dolžine motorja premagal tekmeca.

Pravočasno se je spomnil

"Bil sem zelo blizu, dal sem vse od sebe. Na koncu sem veliko tvegal, a se ni izšlo, pospeševanje mojega motorja ni bilo najboljše in na koncu ni šlo. Lorenzo je izkoristil zavetrje, vseeno pa nisem preveč razočaran," je dogajanje strnil Marquez.

"Zmaga je kar majhno presenečenje. Ritem dirke ni bil posebej dober, sam pa nisem imel dovolj hitrosti, nisem mogel napasti, kot sem želel. Mislil sem že, da bom drugi in dobil 20 točk, a sem se spomnil, da sem v preteklosti že napadel v zadnjem ovinku. Naredil sem isto, imel sem hiter motocikel in uspelo mi je zmagati," pa je pot do zmage opisal Lorenzo.

Pedrosa in Iannone sta boj za zadnjo stopničko, boljši pa je bil Italijan na Ducatiju, ki so mu med dirko izmerili tudi rekordno hitrost v tem tekmovanju s 354,9 km/h.

V skupnem seštevku je Lorenzo s tretjo zmago v sezoni še za nekaj točk povečal naskok, zdaj ima 115 točk, drugi je Marquez s 105. Tretji ostaja Rossi z 78 točkami.

Zmagi v Francijo in JAR

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Francoz Johann Zarco in Južnoafričan Brad Binder. Francoz je v moto2 premagal domačina Lorenza Baldassarrija, tretji je bil Britanec Sam Lowes. Dirko tega razreda so po treh krogih prekinili zaradi nesreče Xavierja Vierga, nadaljevali pa po vrstnem redu pred prekinitvijo, ko so dirkači odpeljali le še deset krogov. Lowes je prevzel vodstvo v SP, potem ko je do danes vodilni Alex Rins prišel le do petega mesta. Britanec ima 98 točk, Španec pa 96.

Binder pa je s tretjo zmago v sezoni še povečal vodstvo v skupnem seštevku najšibkejšega razreda. Drugo in tretje mesto je pripadlo Italijanoma Fabiu Di Giannantoniu in Francescu Baganaii.

VN Italije (23 krogov/120,635 km): 

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 41:36,535 (povp. hitrost: 173,9 km/h)
2. Marc Marquez (Špa/Honda) +0,019
3. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 4,742
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 4,910
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 6,256
6. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 8,670
7. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 13,340
8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 14,598
9. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) 18,643
10. Michele Pirro (Ita/Ducati) 22,298
...

SP skupno (6): 

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 115 točk
2. Marc Marquez (Špa/Honda) 105
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 78
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 66
5. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 59
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.