Šport
80 ogledov

Lorenzo in Márquez z osebnimi stražarji

rossi marquez lorenzo EPA
Jorge Lorenzo in Marc Márquez bosta imela na prizorišču šeste letošnje dirke elitnega razreda motoGP na voljo vsak svojega osebnega stražarja.

Motociklistična karavana se je prvič po kontroverznem zaključku lanske sezone, v kateri je po razburljivem razpletu naslov svetovnega prvaka pripadel Jorgeju Lorenzu, vrnila v Italijo, kjer se prireditelji bojijo povračilnih ukrepov navijačev Valentina Rossija.

Italijanski narodni heroj in eden najboljših motociklistov vseh časov je v zaključku lanske sezone Marca Márqueza obtožil, da v boju za naslov svetovnega prvaka pomaga rojaku Lorenzu. Rossi se je na predzadnji preizkušnji prvenstva zapletel v usodni obračun s Hondinim dirkačem in poslednjo dirko sezone začel z zadnjega startnega mesta, kar se je kasneje izkazalo za ključno okoliščino v boju za naslov prvaka. Le tega je s sedmo zmago v sezoni osvojil Lorenzo.

Popotresni sunki po razpletu lanske sezone se med italijanskimi navijači še niso pomirili, zato so se prireditelji odločili za izredne varnostne ukrepe, s katerimi želijo zagotoviti nemoteno dirkanje vodilnima dirkačema prvenstva.
Lorenzo, ki ima v skupnem seštevku pet točk prednosti pred rojakom, in Márquez se v Mugellu ne bosta udeležila nobenega promocijskega dogodka. Na prizorišče šeste dirke sezone naj bi pripotovalo približno sto Lorenzovih podpornikov, medtem ko članov Márquezovega navijaškega kluba sploh ne bo v Mugellu.

''Poskušali se bodo izogniti Valentinovim navijačem, kar bo zelo težko, saj so povsod,'' je povedal predstavnik Yamahe.

Márquez in Lorenzo bosta deležna poostrene varnosti s strani varnostne službe, na prizorišču pa bosta imela na voljo osebna telesna stražarja. ''Ne vem, če je to v paddocku potrebno,'' je dejal aktualni svetovni prvak. ''Morda zunaj paddocka? V Italiji je veliko navijačev in nikoli ne veš, kako bodo reagirali. Telesni stražarji bodo blizu in če jih ne bomo potrebovali, bo v redu. Če jih bomo potrebovali, bodo pripravljeni, da vskočijo,'' je dodal Španec, ki je dobil štiri od zadnjih petih dirk v Italiji.

Márquez je predlogu, da bi se naokrog sprehajal s spremstvu varnostnika, ostro nasprotoval. ''Ne želim si osebnega stražarja. Rad bi se počutil tako kot običajno. To je samo še eno dirkališče in tekmujemo v športu, kjer se kaj takšnega ne bo zgodilo. Povedal sem jih, da ga ne potrebujem. Počutim se dobro, navijači me prosijo za fotografije in avtograme,'' je povedal dirkač Honde.

Pri preprečevanju morebitinih incidentov bi lahko ključno vlogo odigral tudi Rossi, na kar je opozoril nekdanji dirkač motoGP Casey Stoner. ''Valentino ima priložnost, da pokaže športni duh in prosi navijače, naj spoštujejo njegove tekmece,'' je zapisal Avstralec.

Novinarji so o dogajanju v Mugellu povprašali tudi devetkratnega svetovnega prvaka, ki je dejal, da navijačev osebno ni nagovoril, je pa to v njegovem imenu storil navijaški klub. ''Jaz jih nisem, jih je pa moj klub, kar je enako, kot če bi jih jaz,'' je obljubil ''The Doctor''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.