Avto > Mehanik leta
205 ogledov

Kakovostna motorna olja omogočajo daljše servisne intervale

Motorna olja
1/8
Gregor Prebil
Motorna olja za program gospodarskih vozil se razlikujejo od motornih olj za program osebnih vozil. Eden od razlogov je tudi razlika v dolžini servisnega intervala, ki je pri gospodarskih vozilih daljši. Proizvajalci vozil omogočajo podaljšan servisni interval tudi zaradi uporabe vse bolj kakovostnih motornih olj.

Motorji, ki se uporabljajo v gospodarskih vozilih delajo pod večjimi obremenitvami in pritiski, kot motorji v osebnih vozilih. Zato vsebujejo več protiobrabnih aditivov, imajo tudi višjo temperaturno ter strižno viskoznost ter daljše servisne intervale menjave kot osebna vozila. Zato je pomembno, da se upošteva navodila proizvajalca oziroma prikazovalnika potovalnega računalnika v vozilu, ki beleži režim vožnje, čemur je potem tudi podrejen servisni interval.

Ena od pomembnejših karakteristik motornega olja za dizelske motorje, to še posebej velja za motorna olja namenjena za tovorna vozila, je, da ščiti motor pred korozijo, ki jo izzove prisotnost kislin. Te nastajajo pri zgorevanju goriva z višjo vsebnostjo žvepla. "Olja za dizelske motorje tovornih vozil morajo imeti povišan TBN (Total Base Number –skupno bazno število), ki predstavlja sposobnosti olja za nevtraliziranje kislin, povišan TBN pa se mora obdrži skozi celotno življenjsko dobo olja. Takšne lastnosti Shell Rimula oljem omogoča posebna Shellova tehnologija aditivov, ki vpliva na TBN. Čeprav imajo nekatera novejša motorna olja za tovorni program tudi odobritve za uporabo v bencinskih motorjih osebnih avtomobilov je potrebno upoštevati še razred viskoznosti, ki ga proizvajalec motorja predpisuje (kar se v veliko primerih ne ujema), poleg tega pa je vsebnost aditivov v teh oljih lahko v nasprotju z mejnimi vrednostmi kemične kompatibilnosti z različnimi sistemi omejevanja škodljivih izpušnih plinov (katalizatorji, filtri trdih delcev ipd).,“ pojasnjuje Ivan Špehar, vodja tehnične službe pri podjetju Actinia, ki je nacionalni distributer maziv Shell za osebni, tovorni in industrijski program.

Motorna olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Strokovnjak dodaja, da je za optimalno delovanje modernih motorjev potrebno upoštevati tudi učinek zmanjševanja porabe goriva z uporabo predpisanih specifikacij motornih olj. To v primeru olj za tovorna vozila pri uporabi v osebnih vozilih težko dosežemo: "Priporočamo, da se za optimalno delovanje motorja uporablja motorno olje, ki ustreza specifikacijam navedenih v navodilih za uporabo, saj se s tem tudi priznava garancija in omogoči dolga življenjska doba motorja.“

S kakovostjo do daljših intervalov

Motorna olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Servisni intervali in motorna olja, ki se lahko uporabijo, proizvajalci vozil navedejo v navodilih za vzdrževanje. Zaradi uporabe vse kvalitetnejših sintetičnih olj, ta so sposobna prenesti višje obremenitve skozi daljše obdobje, proizvajalci vozil ob določenih pogojih vožnje omogočajo tudi podaljšan interval menjave olja. Trendu daljših servisnih intervalov, kar ne velja samo za motorna olja pač pa tudi za olja za menjalnike in diferenciale, sledi razvoj maziv z uporabo kvalitetnejših baznih olj (skupine III) in naprednih paketov aditivov in modifikatorjev viskoznosti.

"Kakovostnejša bazna olja omogočajo nižje viskoznosti, nižje trenje, nižje izparevanje in s tem večjo ekonomičnost. Shell je svoja olja testiral skupaj z določenimi proizvajalci vozil. Na osnovi intenzivnih in dolgotrajnih testov se proizvajalec vozila odloči za optimalen servisni interval in ga predpiše v navodilih,“ pravi Špehar.

Motorna olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Za razliko od gospodarskih vozil se pri nekaterih osebnih vozilih servisni intervali skrajšujejo. Špehar pravi, da je to bolj začasnega značaja oziroma izkušenj iz prakse, ki so pokazale, da podaljšan interval v določenih primerih ne zagotavlja optimalne zaščite motorjev. "Na splošno je še vedno prisoten trend podaljševanja intervalov menjave, ki jih zahtevajo okoljski trendi in zakonodaja (optimalna izraba naravnih virov), zmanjšanimi postanki zaradi servisov in zmanjšanimi stroški odstranjevanja odpadnih olj, potrošniki zahtevajo vse nižje stroške lastništva,“ pravi sogovornik.

Motorna olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Pomembno vlogo ima tudi marketing. Proizvajalci vozil in proizvajalci motornih olj tesno sodelujejo in iščejo najbolj optimalne rešitve za doseganje strogih zahtev. Soočajo se z omejitvami kot so sistemi za omejevanje izpušnih plinov katerim se morajo prilagajati s pravimi aditivi, da jih ne poškodujejo. Pomemben izziv predstavlja tudi dolgoročna vzdržljivost motorjev, ki delajo pod večjimi obremenitvami (turbo polnilniki, višje temperature, manjša količina olja..)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.