Šport
29 ogledov

Na današnji dan končal kariero prvi zvezdnik Anglije

Stanley Matthews Youtube
Enainpetdeset let je minilo od zaključka kariere Stanleyja Matthewsa. Bil je prvi veliki zvezdnik angleškega nogometa.

Pred 51 leti se je od profesionalnega nogometa poslovil Stanley Mathews. Gre za edinega nogometaša, ki je prejel viteški naziv še za časa aktivnega igranja. Na visoki ravni je nogomet igral kar do 50. leta starosti.

Mathews je kot prvi prejel nagrado za najboljšega evropskega igralca, ta je bila prvič podeljena leta 1956, v sezoni 1947/48 pa je prav tako postal prvi z nazivom najkoristnejšega igralca v najmočnejši angleški ligi. Je najstarejši igralec, ki je zaigral za angleško reprezentanco, in tudi najstarejši z nastopom v prvi angleški ligi. Za izbrano vrsto je igral kar 23 let, njen član je bil v letih 1934-1957.

Za Stoke City je igral od leta 1932 do 1947. Ko je leta 1938 želel zapustiti klub, se je na protestnem shodu zbralo 4.000 ljudi, Matthews pa se je nato odločil ostati. Med drugo svetovno vojno je bil član britanskih zračnih sil, kot gost pa je nastopal za več angleških in škotskih klubov. Pri 32 letih je le zapustil Stoke in se preselil k Blackpoolu, zanj je igral do leta 1961. Kasneje se je vrnil k lončarjem (do leta 1965), kariero pa je kot trener-igralec sklenil v malteškem klubu Hibernians.
 
Umrl je 23. februarja 2000, slab mesec prej je dopolnil 85 let, kot prvi pa je postal član Hiše slavnih angleškega nogometa.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.