Slovenija
107 ogledov

Na KPK fingirali razpise

Goran Klemenčič - fotomontaža Fotomontaža: Jaka Dimc
Kadrovanje. KPK objavila vsaj štiri javne razpise za točno določene ljudi, kar ustreza definiciji korupcije, trdi in dokazuje vir. Goran Klemenčič. “Vsi postopki so bili v celoti transparentni.”

“Že zdaj vam lahko povem, da je to fingiran javni razpis in bo na njem izbrana NaUl. Zamislite si, koliko ljudi bo poslalo prošnjo in prišlo v Ljubljano na razgovor ter tako zapravilo veliko časa in denarja.”

Tako je štiri dni po objavi javnega razpisa Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) za delovno mesto nadzornika za področje premoženjskega stanja v svojem pismu zapisal anonimnež. Poleg omembe NaUl (Natalije Ulaga) je že v prvem sporočilu napovedal, da bo KPK v nekaj dneh objavila še vsaj dva taka fingirana razpisa, službi za nedoločen čas pa bosta dobila še “NaDr in MaKo” (Natalija Drnovšek in Matej Kovačič). Oba sta na KPK prišla po zamenjavi Draga Kosa z Goranom Klemenčičem, njuni službi pa sta bili za določen čas, in sicer vezani na mandat predsednika, je zatrdil vir.

Vse se je uresničilo

Čez kake tri tedne nas je vir opozoril še na ravno objavljen razpis, ki naj bi bil “prirejen za Matjaža”. Ta naj bi na KPK opravljal pripravništvo. Sledilo je zadnje sporočilo: “Vse moje prognoze o planu vodstva komisije so se uresničile. Uganite, kdo je bil izbran?”

Varovalka premoženja

Službe za nedoločen čas so na KPK res dobili Ulagova, Drnovškova in Kovačič. Iz odgovorov KPK je razvidno, da se je na javni razpis, na katerem je bila “najboljša” Ulagova, prijavilo 16 kandidatov, na pisni preizkus jih je prišlo 12, na razgovor pa šest. Nadzornica za področje premoženjskega stanja II je tako postala diplomirana varstvoslovka, ki je bila prej zunanja sodelavka KPK.

Kovačiču je na razpisu konkuriral le en protikandidat. A Kovačič je bil boljši ter je za nedoločen čas je zasedel delovno mesto koordinatorja analitike in informacijske varnosti. Razvrščen je v 43. plačni razred.

Vodja projektov za integriteto na KPK si je želelo postati pet ljudi. Natečajna komisija je z vsemi opravila razgovor in izbrala Drnovškovo. Uresničila pa se je tudi napoved o zaposlitvi “Matjaža”. Po pisnih testih (17 kandidatov) in razgovorih (osem kandidatov) je bil 18. avgusta tudi on izbran za najboljšega. Pred tem je na KPK delal kot volonterski pripravnik, nato pa je za tri mesece odšel v Avstrijo na mednarodno akademijo za boj proti korupciji. Od 1. oktobra bo svetovalec za preventivo in integriteto II. Uvrščen je v 24. plačni razred.

Vse transparentno

Od skupaj sedmih novih zaposlitev so jih pet dobili ljudje, ki so na KPK delali že prej, le da so bili tam za določen čas, vezani na mandat predsednika ali pa pripravniki. Kljub temu so na KPK dejali, da so bili “vsi postopki v celoti transparentni”, saj so “potekali prek objave javnih natečajev”. Poleg tega je “celoten postopek dokumentiran in neizbranim kandidatom je na voljo vsa dokumentacija”. Ti so v dveh primerih zahtevali vpogled v postopke, a KPK ni prejela nobenih pritožb. Dodali so, da je predstojnik, to je Klemenčič, “vedno sledil predlogu izbirne komisije o izbiri ali neizbiri posameznega kandidata”.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:36 18.september 2015.

    Ja sam ne tko k pr SMC-ju kjer so isti ljudje v ospredju kot so bili prej v ozadju starih političnih krogov, in so bili novi obrazi v resnici stari samo še ne videni obrazi.

  • 1111 15:58 26.september 2011.

    ...kar pomeni, da tajkunom in ljudem, ki so pri koritu ne more nihče!!!! ...rabi? neka agencija, ki do sedaj ni še nobenega takega obsodla in zaprla???...NE RABI! ker je to ekipa ki samo maže oči ljudem...še zmerom kradejo in delajo bedake iz nas!!

  • 1111 14:43 26.september 2011.

    ...vse je to isto sranje, samo drugo pakovanje, slovenija rabi nove ljudi...eden drugemu rit ščiti!!