Šport > Nogomet
168 ogledov

Na Poljudu ni več svastike

svastika poljud nacistični simbol split Focus.de
Na stadionu Poljud v Splitu so danes odstranili del zelenice, na kateri so neznani storilci pred junijsko nogometno tekmo med Hrvaško in Italijo narisali kljukasti križ. Splitska policija je danes objavila tudi posnetek nadzorne kamere na stadionu, na katerem sta dve neznani osebi, ki ju povezujejo z incidentom.

Svastika, verjetno izrisana s herbicidom, se je pojavila med kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu med Hrvaško in Italijo 12. junija. Hrvaška policija še išče storilce.

Danes so na spletni strani splitske policije objavili videoposnetek dveh neznanih, po videzu sodeč mlajših oseb, za kateri sumijo, da sta bili vpleteni v incident. Na črno-belem posnetku je videti dve osebi s kapucami na glavi, kako preskakujeta ograjo stadiona. Ena od njiju ima v rokah predmet, podoben nahrbtniku, kar bi lahko bila šoba za škropljenje herbicidov.

Policija je pojasnila, da je posnetek nadzorne kamere na stadionu nastal v noči z 8. na 9. junij, ko naj bi storilci upodobili kljukasti križ. Državljane poziva, naj sporočijo, če bi slučajno prepoznali osebi na posnetku.

Tiskovni predstavnik nogometnega moštva Hajduk Alen Orlić je pojasnil, da kljukastega križa niso mogli odstraniti prej, ker so na stadionu pripravljali festival elektronske glasbe, ki se je končal v nedeljo. Dodal je, da bodo verjetno v četrtek položili novih deset kvadratnih metrov zelenice.

Uefa je proti Hrvaški nogometni zvezi sprožila disciplinski postopek zaradi prepovedanega nacističnega simbola in na Hrvaškem zdaj z negotovostjo pričakujejo odločitev o kazni. Škandal je močno odmeval tudi v mednarodni javnosti.

V najslabšem primeru Hrvaški, ki je vodilna reprezentanca skupine H, grozi izključitev z evropskega prvenstva 2016 v Franciji. Zaradi rasističnih izpadov hrvaških navijačev je morala Hrvaška tekmo proti Italiji igrati pred praznimi tribunami.

Minuli teden je hrvaški premier Zoran Milanović v pismu predsednika Uefe Michela Platinija prosil, naj ne izključi Hrvaške iz evropskih tekmovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.