Svet
28 ogledov

Na posnetku: Moj Bog, moj Bog!

Strmoglavljenje letala Germanwings EPA
Na mestu padca strmoglavljenega letala družbe Germanwings so med drugim našli spominsko kartico, na kateri so zabeleženi zadnji trenutki na letalu, preden je to končalo v steni francoskih Alp.

Poročali smo že, da so preiskovalci našli nekaj sekundni film, ki kaže, kaj se je dogajalo na krovu letala družbe Germanwings v njegovih zadnjih trenutkih.

Kot poročata nemški Bild in francoski Paris Match so spominsko kartico našli v mobilnem telefonu ene izmed žrtev, ki je ostal skoraj nepoškodovan. Posnetek traja le nekaj sekund, njegova pristnost je nesporna, pišejo novinarji Bilda. Kdo je avtor posnetka, se še ne ve; ali je to eden izmed potnikov ali nekdo izmed kabinskega osebja. Na posnetku je nemogoče prepoznati obraze, vse je zamegljeno, vidi pa se, da je bila dogajanje popolnoma kaotično.

Kar pa je najpomembneje, piše Bild, je to, da so odkrite podrobnosti, ki potrjujejo izjave francoskega tožilca Bricea Robina, in sicer da so potniki natanko vedeli, kakšna je situacija. Sliši se: "Moj Bog!" in to v več jezikih.

Videoposnetek dokazuje tudi teorijo, da se je v pilotsko kabino nekdo zaklenil. Bild poudarja, da se slišijo najmanj trije udarci ob kovino. Tik pred koncem posnetka se sliši še en močan udarec, nato pa jok. Tu se videoposnetek zaključi.

Videoposnetek naj bi sicer podal odgovore na nekaj še vedno odprtih vprašanj, po drugi strani pa sam odpira novo vprašanje, in sicer kako je mogoče, da je mobilni telefon preživel padec?

Nemški strokovnjak Dirk Lorenz trdi, da je sicer nemogoče, da bi se telefon kot tak ohranil pri tako močnem padcu, verjetneje je, da so posnetek prenesli le iz spominske kartice, ki se je očitno ohranila. Tudi če bi se mobilni telefon razstreščil na tisoč koščkov, bi spominska kartica lahko ostala nepoškodovana.

Francoske oblasti: Netočno!

Poročanje Bilda in Paris Matcha so francoske oblasti že zanikale, češ da posnetek ne obstaja. Predstavnik francoske policije Jean-Marc Menichni je za CNN povedal, da je vse poročanje okrog posnetkov in spominske kartice popolnoma neutemeljeno. Dodal je, da so sicer na mestu nesreče našli nekaj mobilnih telefonov, vendar da njihove vseebine še niso uspeli pregledati.

Povedal je, da bodo mobilne telefone pregledali v laboratoriju nedaleč od Pariza, vendar da še nobeden od aparatov ni v laboratoriju. Na vprašanje, ali je možno, da bi eden od forenzikov, ki pregledujejo mesto nesreče, lahko "pretihotapil" kartico medijem, je Menichini odgovoril nikalno. 

Glavni urednik Bilda Julian Reicheld je po drugi strani za CNN povedal, da je prepričan, da video, o katerem poročajo njegovi novinarji, zagotovo obstaja.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:48 01.april 2015.

    Verni človek lahk to v takih situacijah izreče..mislm da ni nč čudnga da bi to izrekel. Če smo pa že ravno pri kletvicah...ne uporabljajo jih vsi tud v najhujših situacijah ne.

  • Avatar Syn
    Syn 14:12 01.april 2015.

    Daj govori za sebe primitivec.

  • nizakej 13:24 01.april 2015.

    Niso vsi taki hepani kot ti.