Magazin
102 ogledov

Na praznik piva in kostanja

kostanj Shutterstock
Oktober je mesec kostanja, vina, piva, kakijev in drugih jesenskih radosti. Udeležite se vsaj enega od jesenskih gurmanskih dogotkov.

Vikend mošta in kostanjev

Potekal bo od petka do nedelje v Malečniku. Organizirajo ga vinogradniki vinske ceste Vodole – kmečki turizmi. Poln želodec lahko odpeljete še na sprehod, denimo po pohodniški poti, ki poteka po vinski cesti Vodole–Pernica–Malečnik. Če boste še dovolj pri močeh, pa se lahko odpravite na pohod ali kolesarjenje na Stolni vrh, kjer stoji spomenik samostojnosti in se razprostira razgled po celotni Dravski dolini.

Piknik v gozdu

Krtov hribček je letošnja nova lokacija tradicionalnega Kostanovega piknika, ki ga organizirajo “rokovnači” iz Besnice pri Kranju. Stojnice so letos tako v idiličnem gozdičku – “rokovnači” so počistili podrast in nastal je mali, nekoliko odmaknjen labirint, ki pa ga boste našli brez težav. Na 50 unikatnih stojnicah se bodo predstavili kmetje, rokodelci, umetniki, čebelarji in zeliščarji. Če pa boste pot s Krtovega hribčka nadaljevali na Rovnik, se bo pred vami odprl čudovit pogled na Krvavec, Storžič, Kriško goro, na desno pa na Šmarjetno goro in Jošt.

Z narodnim ansamblom

Kostanjeve nedelje pred Planinskim domom na Jančah so znana prireditev, ki zadovolji okus nekoliko drugačnih ljubiteljev jesenskih dogodkov. Prireditve, ki potekajo vse oktobrske nedelje, zaznamuje zabava z domačimi ansambli. To nedeljo pa boste lahko iskali tudi skriti zaklad, si ogledali žganjekuho, prešanje mošta in peko kostanja na tradicionalen način ter prisostvovali imenovanju najlepšega in najtežjega jabolka, ki je zraslo na območju sadne ceste.

Na stojnicah bodo prodajali domače sadje ter druge jesenske pridelke in izdelke, mogoče pa bo pokusiti tudi domačo hrano in pecivo.

Tepke na vse načine

Sicer pa oktober ni le mesec kostanja in mošta, ampak tudi uživanja v hruškah. Na Festival tepk se lahko odpravite v hotel Triglav na Bledu, kjer bodo v soboto pripravili degustacijo in prodajo tepk ter delavnico in razstavo na to temo.

Za zgodnje obiskovalce na Kmetiji Matijovc v Podbrezjah ob 9. uri pripravljajo ogled kmetije, predstavitev proizvodnje soka iz tepk, kuhanja žganja iz njih in njihovo sušenje. Sicer pa bodo jedi in pijače, ki jih bodo postregli za kosilo in večerjo, plačljive, predstavitve, delavnice in degustacije pa brezplačne.

Največje kozjansko jabolko

Medtem ko je lani na Prazniku kozjanskega jabolka že po dveh urah zmanjkalo jabolk, sadjarji za letos obljubljajo, da se to ne bo zgodilo. Praznik kozjanskega jabolka, ki 
poteka že ves teden in bo trajal do nedelje, med drugim prinaša tržnico regionalnih izdelkov, kot so jabolka, med, sok, siri, bučno in oljčno olje, zeliščarski izdelki, kruh in pecivo, ter razstavo gob.

Praznik kozjanskega jabolka zato ostaja etnološka in ekološka prireditev domačinov ter mojstrskih umetniško-obrtniških delavnic z drugih zavarovanih območij brez globalnega kiča, bižuterije in kramarije,” pravijo organizatorji. Zato ekološke kmetije na razširjenem številu stojnic ponujajo stare sorte jabolk, zdrave kmetijske pridelke, pridelane na sonaravni način, ter izvirno in domiselno predelano sadje v ozimnico.

Oktoberfešt

Praznik piva bo ta konec tedna potekal v borovem gozdičku v Praprotu. Na obloženih kioskih bodo ponujali svetlo in temno pivo, vino, jedi z žara, slaščice in pečen kostanj. Pripravljajo tudi Muzikfešt, tekmovanje v briškoli in extempore za najmlajše, v nedeljo organizirajo pohod Na Krasu je krasno.

Praznik kakijev

Medtem ko so prvi primorski kakiji že v naših trgovinah, bo vrhunec užitkov, povezanih s tem zdravim in koristnim sadežem, konec novembra v Strunjanu. V Strunjanski dolini je okoli 30 odstotkov vseh nasadov kakijev v Sloveniji. Kmetje, ki pridelujejo ta “božanski sadež”, radi odprejo vrata svojih kmetij in goste povabijo na skupno obiranje kakija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.