Slovenija
15 ogledov

Na Prešernov rojstni dan bo ulica spet spregovorila

Protesti v Ljubljani
1/4
Saša Despot
Včerajšnji protesti v Ljubljani močno odmevajo po državi in tudi v tujini. Dežujejo obsodbe nasilne skupine med demonstranti, kljub uporabi vodnega topa in solzivca pa pretežno pozitivni odzivi na obnašanje policistov. Najavljeni že novi protesti, vrhunec se obeta 21. decembra s "1. slovensko vsesplošno vstajo naroda".

Na Facebooku se že pojavljajo pozivi k novim protestom. Poziv na 100.000 tako vabi k hkratnim demonstracijam po vsej državi, ki naj bi se odvijala v ponedeljek 3. decembra ob 16. uri. Ta dan ima sicer velik simbolni pomen, saj je rojstni dan Franceta Prešerna. Protesti naj bi istočasno v Ljubljani potekali pred mestno hišo proti županu Zoranu Jankoviću, v Mariboru proti županu Francu Kanglerju, protestniki pa naj bi se zbrali tudi v Celju, na Ptuju, Ravnah na Koroškem ...

Nekateri uporabniki k ponedeljkovim protestom pozivajo tudi s hudomušnimi plakati, na katerih na protest vabita kar padla direktorica Vegrada Hilda Tovšak in ljubljanski župan Janković.

21. december dan D?

Očitno pa bo Slovenijo dodobra zaznamoval tudi 21. december, saj uporabnik s pomenljivim psevdonimom Kričač na Facebooku poziva k množičnemu protestu v Ljubljani, uperjenem proti delitvi politike, naroda, korupciji, krčenju sredstev in nepravičnostjo sodnega sistema. "Vladajoči kriminalni eliti želimo pokazati, da smo državljani dovolj pokončni, da se zavzamemo za lastne pravice, da se ne pustimo ločevati in znamo biti enotni, da nas je veliko, veliko več od njih, in jih lahko odstavimo, da, za razliko od njih, razmišljamo o prihodnosti naše države in vemo, kakšno prihodnost hočemo za Slovenijo. Mi jih postavljamo in mi jih lahko tudi odstavimo!"

V razčlenjenem pozivu pisec oziroma pisci opozarjajo na morebitni vnovični pojav nasilnežev, ki da jih je potrebno osamiti in od policije zahtevati, naj jih odstrani. Prav tako naj bi demonstrantje tesno sodelovali s policijo, med drugim Kričač obljublja, da bo shod uradno prijavljen, če bo podpora na Facebooku presegla 20.000 uporabnikov.

Virant: Politiki si moramo zastaviti vprašanje

Na včerajšnje dogodke se je odzval predsednik državnega zbora Gregor Virant. Kot je zapisal, so udeleženci nezadovoljstvo z delovanjem politike in pravne države izrazili na mirnem shodu. "Vsak od nas politikov si mora pri sebi zastaviti vprašanje, kaj lahko stori, da ne bi bilo več razlogov za take proteste. Žal so mirne proteste skalile skupine izgrednikov, od katerih pa so se ostali udeleženci ostro distancirali. Ker sem izgrede na Trgu republike spremljal iz Državnega zbora, sem se na lastne oči prepričal, kako profesionalno je policija opravila svoje delo. Policistom izrekam spoštovanje in veliko zahvalo."

Policija prvič posegla po vodnem orožju

Včerajšnje demonstracije v središču Ljubljane, ki se jih je po ocenah policije udeležilo okoli 8.000 demonstrantov, po ocenah na družabnih omrežjih pa 10.000 in več, uradno niso imele organizatorja.

A velika večina se je držala navodil, ki so jih dobili prek Facebooka o mirnem shodu na Kongresnem trgu s transparenti in vzklikanjem protioblastnih gesel.

PREBERITE ŠE:

Pred parlamentom je kasneje demonstracije zasenčila skupina zakritih skrajnežev, ki so napadli policiste z različnimi predmeti, tudi granitnimi kockami. Te so očitno pripravljene ležale tudi v bližini parlamenta, na kar so opozarjali nekateri uporabniki spletnih omrežij. Tudi sicer so bili nasilneži na proteste izvrstno pripravljeni, s seboj so imeli pirotehnična sredstva in celo plinske maske. Policija jih je s pomočjo ščitov in solzivca uspela potisniti nazaj in izprazniti Trg republike, kasneje pa proti najbolj razgretim na bližnjih ulicah prvič v zgodovini slovenske države uporabila celo vodni top.

Množica je sicer početje nasilnežev obsojala z glasnim vzklikanjem, med odzivi na družabnih omrežjih po koncu demonstracij pa so tudi takšni, ki opozarjajo, da je bilo nasilje skupine umetno spodbujeno in celo plačano s strani državnih oblasti. Naša novinarka, ki je bila blizu skupine, je na oblekah skrajnežev opazila nacistične simbole.

Komentarjev 75
  • feferon 17:44 06.december 2012.

    A topa pa prejšnja opozicija ni dovolila kresalki kupit,zdaj pa so se v hlače pred narodom sitim korupcije.

  • privat 11:11 06.december 2012.

    kdo ve ..mogoče se zgodijo "hitra sodišča"

  • matajur 10:21 02.december 2012.

    nadaljujem..Torej, če bom priznal, da kradem ali pa da sem naročil spremembo namembnosti zemljišča (kar pa seveda ne bom), potem bom odstopil, drugače pa ne. Narobe. Na ulicah politikom te dni sporočamo prav to...ni dovolj samo , da ...prikaži več vas ne zalotijo ,hočemo tudi , da ste pošteni, moralni in etični ter zaupanja vredni. Kar pa ZJ in JJ nista več. Vodita pa daleč največji parlamentarni stranki, ki sta prejeli55-60 % glasov na volitvah. Kje smo imeli glavo ...je pa Janković mnogo bolj ljudski in odprt kot JJ in zato nekaterim bolj pri srcu. se strinjam Franc Bukovec, rušit nekoga samo zato, ker ni naš je točno to, kar počnejo politiki že itak sami...