Magazin > Film & Glasba & TV
1979 ogledov

Na snemanju Gremo mi po svoje 2 morali posredovati reševalci

Gremo mi po svoje 2
1/16
Saša Despot
V okolici Bovca trenutno snemajo drugi del mladinske uspešnice izpred dveh let, Gremo mi po svoje. Ekipi smo se na snemanju na osupljivo lepih lokacijah pridružili tudi mi.

Pot do prizorišča snemanja je bila dolga in vijugasta, a ko prideš na cilj, ti je jasno, zakaj je Miha Hočevar za Gremo mi po svoje 2 izbral okolico Bovca in Triglavskega narodnega parka. V objemu gora je postavil filmski tabor, kjer se vsak dan mudi približno stočlanska ekipa. Mi smo jih zmotili ravno med prizorom, ko skupina tabornikov pozdravi starešino Jurija Zrneca, ta pa jim odgovori z enim stavkom. Prizor so ponovili vsaj štirikrat, na vročini pa so stali pol ure.

Na dan posnamejo dve minuti filma

"Veliko se ponavlja, za film pravijo, da je 90 odstotkov čakanja, 10 odstotkov pa dela. Vmes je treba prestavljati kamere in luči, zato kar traja, da trikrat poveš en stavek. Na dan se povprečno posnameta dve minuti filma, en snemalni dan pa traja dvanajst ur, " nam je način snemanja pojasnil Zrnec, ki se je med odmori pred soncem branil z dežnikom, tako kot preostala igralska zasedba. "Filmski igralec mora imeti v takšnih razmerah, kakršne so danes, kar veliko potrpljenja. Zelo smo odvisni tudi od zunanjih dejavnikov, vremena, oblakov ... ne moreš recimo snemati, če imaš v kadru sonce, nato oblak, nato spet sonce. Potem so tu še motoristi, letala, modeli, ki žagajo v gozdu ... Zato imam mogoče raje gledališče, ki je neposredno in takoj dobiš odziv gledalcev, pri filmu pa čakaš leto in pol, da šele vidiš celotno sliko. "

Zrnecu se v drugem delu kot vodja štajerskega tabora pridruži Tadej Toš, ki zmoti mir ljubljanskega tabora. "Zelo sem počaščen, da me je Miha povabil k sodelovanju, in se počutim zelo dobro, " nam je zaupal na snemanju, čeprav je zaradi žgočega sonca z njega kar teklo. "Snemanje zahteva celega človeka, veliko koncentracije in potrpljenja, saj je zelo vroče."

Reševalci na pomoč

Vročina je tako že terjala prvo "žrtev"; statista, ki se je zaradi dehidracije zgrudil. Fantu so hitro pomagali gorski reševalci, ki so bili med snemanjem na Mangartu ves čas prisotni. "Zgrudil se je zaradi vročine in verjetno je premalo pil. Sam otroke sicer vedno opozarjam, naj veliko pijejo, in ta fant je malo dehidriral. Reševalci so ga odpeljali zato, ker smo snemali na strmem področju in nismo želeli, da bi se še dodatno izčrpal," nam je pojasnil režiser in dodal, da se je fant zvečer že počutil bolje.

V mislih ima Botra 2

Sicer pa je Hočevar bolj kot na vročino osredotočen na delo, a ne čuti nobenega pritiska zaradi uspeha prvega filma. "Moj cilj je narediti še boljši film, z uspehom se ne obremenjujem. A verjamem, da če bo film dober, bo tudi uspeh sledil." Na besede ljudi, ki pravijo, da nadaljevanja niso nikoli dobra, pa odgovarja: "Boter 2. Ta film je močno zaznamoval svet filma, pa je bil nadaljevanje." Gremo mi po svoje pa tretjega dela najverjetneje ne bo dobil. "Rad bi poskusil še kaj drugega. S tem projektom se namreč ukvarjam že od leta 2004," pravi Hočevar.

Gremo mi po svoje 2 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"To so relativno bedne počitnice in relativno dobro delo"

Poleg Zrneca se bodo iz prvega v drugi del preslikali tudi taborniki Jure Kreft, Matevž Štular in Tadej Koren Šmid, ki se zdaj pred kamero počutijo bolje. "Bolje je snemati, saj poznamo ekipo, igralce in način dela. Veš, da moraš snemalčevemu nosu nameniti zaljubljen pogled (smeh)," se je pošalil Jure, ki je z 18 leti precej starejši od drugih igralcev, a se z mlajšimi odlično razume. "Smešni in živahni so, popestrijo dogajanje." A snemanja na prečudoviti lokaciji in v družbi 78 otrok Matevž in Jure kljub temu ne jemljeta kot počitnice. "To so relativno bedne počitnice in relativno dobro delo," pravita.

Jure in Matevž sta s prvim delom že užila nekaj slave, a v tem ne uživata najbolj. "To, da me na skrivaj slikajo, je malo zoprno," pravi Jure, Matevž pa dodaja: "Meni pa gre predvsem na živce, ko slišim, da se obnašam zvezdniško." A pravita, da jima to zdaj ne pride več do živega, na vprašanje, kako bi se spopadla s slavo, kakršna je doletela zvezdnike Harryja Potterja, pa odgovarjata: "Razumeva jih in si predstavljava, da zna biti zelo težko. Mislim, da se človek lahko kar hitro zlomi."

Snemalna ekipa je na terenu že od 25. julija, zaključili pa bodo sredi avgusta. Gremo mi po svoje 2 bo v kinematografe prišel prihodnje leto.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 09:42 03.avgust 2012.

    Bo treba raje počakati na La Toyino napovedano verzijo te zgodbice. Bo bolj zanimiva.