Slovenija
89 ogledov

Na Štefanečevi KPK manj dela, a več zaposlitev!

Boris Štefanec Anže Petkovšek
Število prijav korupcijskih prijav na protikorupcijski komisiji pod vodstvom Borisa Štefanec drastično upada, število zaposlenih pa je najvišje doslej.

Letno poročilo, ki ga je šef KPK Boris Štefanec predal predsedniku državnega zbora, ponovno kaže na to, da število prijav komisiji drastično upada. Na to smo že opozarjali v februarju, ko so nam na KPK pojasnili, da so lani prejeli 1.104 prijav, a zdaj se je v uradnem letnem poročilu ta številka še nekoliko znižala, in sicer na 1.083 prijav suma koruptivnih dejanj in drugih kršitev, od tega je bilo 633 zavrženih.

Zgolj za primerjavo naj ob tem omenimo, da je nekdanji šef KPK in zdajšnji notranji minister Goran Klemenčič v svojem zadnjem letnem poročilu leta 2013 naštel 1.931 prijav (870 je bilo zavrženih). Torej število prejetih prijav se je pod novim vodstvom prepolovilo.

KPK | Avtor: Poročilo KPK za leto 2015 Poročilo KPK za leto 2015

Razprtije in afere vplivajo na ugled

Na KPK trend zmanjševanja prijav skušajo omiliti s obrazložitvijo, da so "pa zato uspeli zmanjšati število nerešenih zadev iz preteklih let". A kot je v februarju opozoril generalni sekretar Transparency International Slovenia Vid Doria je jasno, da se "ta senat že od začetka ukvarja z notranjimi razprtijami in aferami, kar negativno vpliva na delo in ugled institucije v javnosti. To dokazuje tudi ta statistika".

Danes pa je Doria še poudaril, da "kot so v TI Slovenia že večkrat zapisali, se mora senat KPK v svojem delovanju bolj poenotiti ter s prikazom rezultatov svojega dela nujno izboljšati svojo javno podobo, da bi vzbujal več zaupanja pri prijaviteljih. Brez prijaviteljev je namreč odkrivanje korupcije skoraj nemogoče".

Zaradi dvoma v vodstvo KPK so poslanci na Mandatno-volilni komisiji DZ obravnavali predlog, da bi predsedniku republike predlagali razrešitev predsednika protikorupcijske komisije. Tovrstnega sklepa, ki ga je predlagala skupina nepovezanih poslancev in poslancev NSi, na koncu niso sprejeli.

Rekordno število zaposlenih

Komisija, na katero je letos hude kritike izrekla tudi OECD, pa bi sodeč po številu zaposlenih morali biti na vrhuncu storilnosti. Število zaposlenih je namreč najvišje doslej. Komisija je imela zaposlenih 35 javnih uslužbencev in 3 funkcionarje ter 3 uslužbence za določen čas zaradi nadomeščanja. Na komisiji zaposlilo 11 novih uslužbencev, zapustili pa so jo 4.

Ob tem na KPK v letnem poročilu tudi potarnajo, da se še vedno soočajo tudi s problematiko relativno nizkega plačila funkcionarjev, saj so njihove plače tudi do 30 odstotkov nižje glede na plače funkcionarjev ostalih neodvisnih in nadzornih organov.

KPK | Avtor: Poročilo KPK za leto 2015 Poročilo KPK za leto 2015

Komentarjev 8
  • dragec 13:27 02.junij 2016.

    Retardirana si ti, sigurno so koze boljše za je***od tebe

  • valerijakregar 08:46 02.junij 2016.

    tale kozje***i avgan ne dojema razlike med "biti parkiran" za svoje " zasluge" in biti izvoljen !!!ubožec retardirani. !!!

  • Avatar Leon
    Leon 08:42 02.junij 2016.

    Nihče ne ve kaj ta komisija dela ! Očitno samo zaposluje politične omrežence in njihove nečake in tetke.