Slovenija
85 ogledov

Odkar KPK vodi Štefanec, ima komisija pol manj dela

Boris Štefanec Anže Petkovšek
Število prijav, ki jih je lani prejela Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), je v primerjavi s tistimi iz prejšnjih let strmoglavilo. To se je zgodilo predvsem zaradi nesposobnega vodstva KPK, ki je glavni krivec za spodkopavanje ugleda institucije v javnosti, poudarjajo poznavalci.

Leta 2013, ko je KPK še vodil senat na čelu z zdajšnjim pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem, je komisija prejela 1.931 prijav (870 je bilo zavrženih), leto pred tem je bilo prijav 1.841 (zavrgli so jih manj kot tretjino).

V začetku leta 2014 je predsedniški stolček v pisarni na Dunajski zasedel Boris Štefanec in začelo se je krhanje ugleda institucije. Prijav sumov korupcije je zato manj – KPK je lani denimo prejela le 1.104 prijave, od tega jih je bila več kot polovica zavrženih.

 

"Ta senat se že od začetka ukvarja z notranjimi razprtijami in aferami, kar negativno vpliva na delo in ugled institucije v javnosti. To dokazuje tudi ta statistika," poudarja Vid Doria, generalni sekretar Transparency International Slovenia.   

"Kakršnokoli spodkopavanje kredibilnosti ene ključnih institucij na področju boja proti korupciji pri nas je po našem mnenju nesprejemljivo. Običajno ji je kredibilnost uničevala politika, kar je nekako razumljivo; to je namreč pomenilo, da KPK dobro dela. Zdaj  ji kredibilnost spodkopuje njeno vodstvo samo. Politika pa seveda molči, ker ji takšno stanje ustreza," je oster Doria.  

Zakon o preprečevanju korupcije komisiji sicer omogoča veliko aktivnosti tako s področja represije kot preventive, ko gre za boj proti korupciji.

A odkar ima KPK to vodstvo, se na tem področju nič ne premakne, je kritičen Doria: "Sistemskega nadzora praktično ni, zelo pomanjkljivo je delovanje KPK na področju privatizacije, pri delovanju bank, SDH, DUTB, … Tudi novih preiskav ni, obstali so na področju informacijske tehnologije, operira se le s pavšalnimi navedbami. Na kakovosti svojega dela pa ne naredijo nič. Zdi se, da imajo težave že z izvedbo najbolj osnovnih postopkov. Glede na to, da so zaposleni ustanovili sindikat, nič ne kaže, da bi se stanje kmalu izboljšalo." 

Sindikat Štefanecu zmešal štrene 

Šefu KPK pa sive lase povzroča tudi sindikat. Z novim katalogom delovnih mest je namreč Štefanec na KPK ukinil štiri delovna mesta, enega pa je spremenil.

V postopku sprejemanja je zdaj nova sistemizacija delovnih mest. A ker so zaposleni pred dvema tednoma ustanovili sindikat, se mora vodstvo KPK o novi sistemizaciji posvetovati tudi z njimi.

"Razgovori s sindikatom o predvideni sistemizaciji še potekajo v skladu z določenimi pravili postopka. Gre pa za razgovore in ne pogajanja, ker v tem primeru pogajanja niso predvidena," pojasnjujejo na KPK.

 

Vodja sindikata KPK Danijela Mišić Pogorevc nam je sporočila, da so prejšnji teden vodstvu posredovali mnenje na spremembe akta sistemizaciji delovnih mest, vendar odgovora oziroma poziva k nadaljnjemu usklajevanju še niso prejeli.  

Če do začetka naslednjega meseca sistemizacija ne bo sprejeta, bi bila po naših informacijah lahko pod vprašajem izplačila zaposlenim, ki delajo na ukinjenih oz. spremenjenih delovnih mestih. Na KPK sicer to zanikajo.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PREBERITE ŠE:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sindikat, ki so ga pred dvema tednoma ustanovili uslužbenci KPK, ima trenutno 22 članov. Vanj je torej včlanjena več kot polovica zaposlenih.

"Skrb zbujajoče je, da morajo zaposleni ustanoviti sindikat, da se zavarujejo. Uradnih razlogov za njegovo ustanovitev sicer ne poznam, ampak predvidevam, da ga niso ustanovili brez razloga," ob tempoudarja Doria.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • encijan 17:54 17.februar 2016.

    Potem pa ka ti prevzami KPK!

  • jezero 14:16 17.februar 2016.

    To pa je po nalogu Janše uspelo Pahorju! Z izbiro Štefaneca je uspešno uničil protikorupcijsko! Nihče več ne bo brskal po premoženju Janše.

  • dragec 13:03 17.februar 2016.

    Dela ni imel niti v Murski Soboti